Una de les coses a què m’he
aficionat és a fer conserves. A part de què és una bona manera de disposar de
determinats productes de temporada tot l’any (tomàquet, bolets...), també ens
permet preparar de manera ràpida un dinar només obrint un pot o gaudir de
melmelades casolanes, per exemple.
En aquest apartat aniré explicant quines conserves
faig i com les faig.
CONSERVES DE BOLETS
Si com a mí us agrada anar a buscar bolets, cal aprofitar-ho. O sigui que si tenim sort i en trobem molts, val la
pena guardar-ne per gaudir-ne la resta de l’any. Tenim dues possibilitats:
congelar-los o fer-ne conserva. En el meu cas, com que tinc un congelador
petit, només congelo les llenegues i els ceps, i faig conserva amb els altres
bolets que solem trobar (rovellons, fredolics i camagrocs).
Pel que fa la congelació, les
llenegues i els ceps es poden congelar directament, però els rovellons,
fredolics o camagrocs és millor congelar-los després d’haver-los fet donar
l’aigua.
Pel que fa a les conserves, hi
ha diverses tècniques. Aquí explicaré com les faig jo:
En primer lloc, poso un olla
amb aigua i una mica de sal al foc. Quan arrenca el bull hi tiro els bolets
nets i ho deixo fins que torna a bullir. Aleshores apago el foc (és a dir, els
escaldo) i els aboco a una escorredora, guardant l’aigua d’escaldar-los.
El següent pas el podem fer
immediatament o esperar a què es refredin: es tracta d’omplir aproximadament
les ¾ parts de pots de vidre amb els bolets i afegir-hi l’aigua de coure’ls
fins a omplir els pots. (És convenient colar aquesta aigua per si ha quedat
alguna brossa). Aleshores hi posem un bon raig d’oli i tapem bé
els pots.
Posem els pots dins d’una olla
i els cobrim d’aigua (si ho fem amb els bolets encara calents, millor que
aquesta aigua no sigui freda del tot per evitar que se’ns trenqui algun pot).
Posem l’olla tapada al foc i deixem que bulli de 20’ a mitja hora,
aproximadament (si ho deixem més estona no passa res).
Ho deixem refredar.
Quan estigui ben
fred, treiem els pots i els deixem escórrer. Els etiquetem i ja els podem
guardar.

MELMELADES
Una
de les coses a què m’he afeccionat des de fa temps és a fer melmelades: en faig
de préssec, de gerds, de pruna... La veritat és que no és difícil, però sí una
mica entretingut en segons quins casos. La feina val la pena, perquè així podem
gaudir tot l’any de melmelada casolana.
Com
que a casa ens agrada trobar els trossets, tallo la fruita ben petita i vaig
remenant mentre es va coent, perquè es desfaci una mica. No la trinxo amb la
batedora, perquè aleshores queda massa líquida per al nostre gust.
Moltes
receptes de melmelades diuen que s’ha de posar el mateix pes de fruita que de
sucre. Per al meu gust així queda massa dolça, o sigui que jo acostumo a posar
aproximadament la meitat de pes de sucre.
Aprofitant la temporada de maduixots, podem fer uns quants pots de melmelada. Aquí us explico com la faig jo:
Ingredients: 1 kg de maduixots ben madurs
½ kg de sucre
Elaboració:
Rentem bé els maduixots.
Traiem la cua i els tallem a trossets petits. Els posem a una olla i hi afegim el sucre (hi ha qui hi posa també una mica de suc de llimona). Remenem amb una espàtula de fusta, de manera que es barregi tot bé.
Ho posem a foc suau durant aproximadament ½ hora (fins que veiem que es comença a espessir), remenant de tant en tant perquè la fruita es desfaci una mica.
Posem la melmelada en pots de vidre (ben nets i esterilitzats), els tapem, els posem dins d’una olla coberts d’aigua i els posem al bany maria uns 10’.
Els deixem refredar dins de l’olla, i ja els podem etiquetar i desar.
És important posar a cada pot una etiqueta amb la data, sobretot si en fem molta quantitat, perquè així controlarem bé l’ordre en què els hem de gastar.
* Melmelada de préssec
Ingredients: Préssecs ben madurs
Sucre
Elaboració:
Rentem bé els préssecs.
Tallem els préssecs a trossets petits i els anem posant en una enciamera grossa. Ho pesem per saber la quantitat de préssec “net” que tenim. (No ens hem d’oblidar de restar el pes de l’enciamera!).
Hi afegim la meitat de pes de sucre (també hi podem posar una mica de suc de llimona).
Remenem amb una espàtula de fusta, de manera que es barregi tot bé.
Ho posem a una olla a foc suau durant aproximadament ½ hora (fins que veiem que es comença a espessir), remenant de tant en tant perquè la fruita es desfaci una mica.
Posem la melmelada en pots de vidre ben nets i esterilitzats, els tapem, els posem dins d’una olla coberts d’aigua i els posem al bany maria uns 10’.
Els deixem refredar dins de l’olla, i ja els podem etiquetar i desar.
* Melmelada de taronja amarga
La melmelada de taronja no es fa de la mateixa manera que la de les altres fruites.
Buscant als meus llibres de cuina i a internet, vaig trobar un munt de receptes molt diferents (i algunes realment molt complicades!), però cap que m’acabés convèncer del tot. Així que, a partir del que he trobat aquí i allà i la meva pròpia experiència en melmelades, he fet unes quantes proves i he arribat a aquesta "fórmula" …
Ingredients: Taronges
Sucre
Preparació:
Rentem bé les taronges.
Pelem les taronges, assegurant-nos que la pell manté la part blanca.
Agafem la pell de la meitat de
les taronges i la tallem a tires (la resta de la pell no l’aprofitarem).
Pesem
la pell que hem tallat. La posem en un
pot, hi afegim el mateix pes de sucre i la cobrim amb aigua.
Ho
remenem bé i ho posem a coure a foc lent, rementant de tant en tant,
fins que notem que la pell comença a estar tova (uns 10’, més o menys).
Si no ho fem així, la pell queda massa dura.
Si no ens agrada la taronja amarga, hem de treure la part blanca de
la pell abans de posar-la a coure.
Mentrestant, tallem la polpa a trossos.
Pesem
la polpa i la posem a una olla.
Hi afegim la meitat del seu pes de sucre. Hi
afegim també la pell que hem cuit juntament amb l’almívar que ha fet.
Ho barregem tot
bé i ho posem a coure a foc lent, remenant de tant en tant, fins que veiem que
s’espesseixi. El temps de cocció variarà segons el sucoses que siguin les
taronges, però hem de comptar ½ hora com a mínim.
Posem la melmelada en pots de
vidre esterilitzats, els tapem, i els posem 10’ al bany maria. Els deixem
refredar en la mateixa aigua. Un cop freds, ja els podem etiquetar i desar.
* Melmelada de llimona
Ingredients:
1 kg de llimona escaldada
500 g de sucre
500 ml d’aigua
(aquesta
és la proporció dels diferents ingredients, després ho haurem d’adaptar al pes
de llimona escaldada que tinguem)
Preparació:
Tallem les llimones a
rodanxes molt primes (d’uns 2 mm de gruix, aproximadament).
Les escaldem tres
cops: les posem a una olla cobertes d’aigua freda. Posem l’olla al foc i quan
arrenqui el bull les escorrem.
Repetim el procés dues vegades més.
Posem les
llimones escorregudes a un bol. Hi donem dos o tres “cops” de batedora a
velocitat baixa (només volem que no ens
quedin trossos grossos, no volem que se’ns faci una pasta).
Ho pesem.
Afegim la
meitat del pes de sucre i ho remenem bé.
Ho tornem a posar a l’olla i afegim
unes ¾ parts de l’aigua (és millor no posar-la tota de cop perquè no ens quedi
massa líquida. Si veiem que queda molt espessa afegim la resta de l’aigua).
Ho
barregem bé i ho posem al foc.
Ho deixem bullir a foc lent uns 25’, remenant de
tant en tant.
Posem la melmelada en pots de vidre esterilitzats, els tapem, i
els posem 10’ al bany maria.
Els deixem refredar en la mateixa aigua. Un cop
freds, ja els podem etiquetar i desar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada