dissabte, 22 de març del 2025

Quiche lorraine

Com he dit moltes vegades, a casa ens agraden molt les quiches i en faig força sovint. 

És una recepta molt versàtil, perquè a partir de la mateixa base de pasta brisa i de barreja d’ous i llet ens permet afegir-hi tota mena d’ingredients, i sempre queda bé. 

Ens pot servir per posar a un pica pica i també, amb una bona amanida, per a un sopar. 

És també una bona recepta d’aprofitament,  ja que ens pot anar bé per gastar aquelles restes que de vegades tenim per la nevera: formatge, pernil, xampinyons, albergínia...

L’altre dia vaig fer la que és la quiche per excel·lència: la quiche lorraine

Hi ha diverses receptes: amb ceba, sense ceba, amb formatge, sense formatge, amb cansalada o beicon cuits o crus... 

Jo la vaig fer amb cansalada viada cuita, ceba i formatge. 

Va quedar molt bona!.

 


 

Ingredients:

Per a la pasta brisa:     200 g de farina
                                   100g de mantega o margarina
                                   4 cullerades d’aigua
                                   Un pessic de sal 
 
(podem fer servir la que venen feta al súper, però és fàcil i ràpida de fer i crec que el resultat val la pena)
 
 
Per al farciment:          1 ceba dde figueres petita
                                   50 g de cansalada viada
                                   50 g de formatge emmental ratllat
                                   3 ous
                                   1 got de llet
                                   1 got de llet evaporada
                                   (podem posar tot llet normal o tot llet evaporada)
                                   sal, pebre negre i nou moscada
 

Elaboració: 

Fem la pasta brisa: 

Posem la farina fent rotllana en un recipient ample i baix (jo faig servir una enciamera) i tota la resta d’ingredients al mig. 

Ho anem barrejant tot amb els dits, com si ho esmicolessim, de manera que poc a poc tota la farina quedi humida i s’ajunti ella sola amb facilitat, sense forçar-la. 

Un cop unida i gairebé sense treballar-la, funyim la massa unes 3 o 4 vegades amb la palma de la mà i fem una bola. 

La deixem reposar com a mínim 10 minuts a la nevera.

Posem a escalfar el forn (a dalt i a baix) a 180 ºC.

Folrem un motlle amb paper de forn.

Mentre tenim la massa a la nevera repossant, preparem el farciment de la quiche.

Tallem la ceba a trossets petits.

Tallem la cansalada a trossos petits. 

 


La posem a una paella amb una mica d’oli i la sofregim a foc lent fins que quedi transparent.

Quan la ceba estigui cuita, afegim la cansalada a la paella i ho coem tot junt un parell de minuts. 


Ho reservem. 

Posem una mica de farina sobre el marbre ben net i extenem la pasta brisa amb l’ajut d’un corró, fins deixar-la ben fina.

 Intentem donar-li forma circular, i fer-la més ampla que el motlle   

La posem al motlle, de manera que cobreixi tot el fons i els laterals. 

 


 

Punxem la massa amb una forquilla, la cobrim amb més paper de forn i hi posem un bon gruix de cigrons o mongetes seques cobrint tota la superfície, perquè la massa no s’infli. 

 


 

Ho posem a coure al forn uns 15’. 

Passat aquest temps, la treiem del forn i treiem la fulla amb els cigrons.

(Quan els cigrons estiguin freds, els podem posar a una bossa de plàstic i guardar-los per fer-los servir més vegades. Jo vaig comprar un paquet d’1 kg de cigrons i són els que faig servir per a les quiches...). 

Si veiem que la pasta està una mica tova, la tornem a posar uns minuts al forn.

 

 

Batem els ous en un bol gros o una enciamera amb la batedora de varetes (així queden molt escumosos). 

Hi afegim la llet, sal, pebre i nou moscada i ho remenem bé. 

Afegim la ceba amb la cansalada i el formatge ratllat i ho remenem bé.

Aboquem la barreja al motlle. 

 

 

Ho posem al forn a 180ºC fins que veiem que ha quallat i ha agafat una mica de color (uns 30 o 35’, segons el forn, o sigui que cal anar controlant).

Ho deixem refredar una mica i ja la podem desemmotllar i servir.

 



 

És tan bona calenta com freda...

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada