Ja sabeu que a casa ens agrada molt el
bacallà. Una de les nostres receptes preferides és aquesta: bacallà amb
albergínies. És un plat típic del poble del meu pare: Torroja del Priorat. Quan
ell era petit, a l’estiu, com que tenien albergínies de l’hort, en menjaven tot
sovint. En aquells temps el bacallà era un producte molt barat, no com ara!.
És un plat molt senzill, però el resultat és
realment espectacular. I es pot fer d’un dia per
l’altre, cosa que sempre és interessant. Us animo a què el proveu!.
Ingredients: Bacallà dessalat, a trossos
Albergínies
Alls
Farina
Pebre
vermell dolç i picant (jo faig servir Pimentón de La Vera)
Oli d’oliva i sal
Preparació:
Rentem
les albergínies i les tallem al llarg o a rodanxes. Les salem i les deixem en
una escorredora perquè deixin anar l’aigua.
Enfarinem
el bacallà i el fregim. El deixem en un plat amb paper de cuina perquè
s’escorri tot l’oli.
Eixuguem els talls d’albergínia amb paper de cuina, els
enfarinem i els fregim. Els deixem també en un plat amb paper de cuina perquè
s’escorri l’oli.
Ara
toca fer la salsa: de fet és com una beixamel una mica clara, però fent servir
aigua en lloc de llet i afegint-hi el pebre vermell. El pebre vermell hi dóna
una mica de color i també de gust. (Jo vaig posar una parell de cullerades de
farina per uns 3/4 de litre d’aigua).
Pelem
els alls (4 o 5).
Posem
al foc una cassola amb un bon raig d’oli. Quan
sigui calent, hi sofregim els alls sencers. Quan comencin a posar-se rossos,
els treiem i els reservem.
Tirem
la farina i la sofregim. Hi anem afegint l’aigua mentre anem remenant, per
evitar que se’ns facin grumolls. (Si ens en queda algun, hi passem la batedora
fins que ens quedi una barreja homogènia).
Hi
posem sal i una mica de pebre vermell picant i una mica de dolç. Ho remenem bé, hi afegim els alls i ho deixem coure un parell de minuts.
Ara
ja hi podem posar el bacallà i les albergínies i deixar-ho coure tot junt una
bona estona a foc lent (remenant de tant en tant), perquè es barregin bé els
sabors.
I a menjar s'ha dit!.
Ummmmm que bo! A casa el bacallà només m'agrada a mi així que no en faig mai: quina ràbia!!!
ResponEliminaUna combinació boníssima i molt sana! La salseta, molt original, almenys jo no la coneixia. Mmm!
ResponEliminaMarta
Aquesta salsa és típica del Priorat i la utilitzen també a d'altres receptes, com la truita amb suc: és una truita de mongetes i espinacs que després es posa a fer "xup xup" en aquesta salsa. És molt bona!. Ja la faré algun dia, però quan no faci tant calor, perquè és un plat força consistent i ara no ve massa de gust!
Elimina