dilluns, 30 de desembre de 2013

Tronc (cogote) de lluç a la Donosti

A aquestes alçades crec que ja no sorprenc ningú si dic que a casa ens encanta el peix al forn amb patates. Ja havia pujat la recepta del llobarro i del turbot, però faltava el lluç!. O sigui que quan l’altre dia en vaig comprar un la mar de maco al Jordi (ja sabeu, el meu peixeter de capçalera…), vaig pensar que podia fer la part del tronc (el "cogote") al forn, en un sol tros.

Aquesta vegada l’he volgut fer una mica diferent, per variar una mica, i al peix cuit hi he afegit un sofregit d’alls, julivert i unes gotes de vinagre, tal com el fan a la zona de Donosti  (us recomano que en mengeu si aneu per allà..., no us en penedireu!).

Un plat de luxe!.





Ingredients:   1 tronc (cogote) de lluç
                       Patates
                       Cebes
                       Vi blanc (jo he posat un Penedès, però s’hi diu més un txacolí)
                       Fumet
                       Alls
                       Llorer
                       Julivert
                       Vinagre suau (jo he posat vinagre de cava)
                       Oli
                       Sal i pebre negre


Elaboració:

Pelem les patates i les tallem a rodanxes una mica més gruixudes que quan fem truita.



Tallem les cebes en juliana.


Fregim les patates a una paella amb força oli, fins que comencin a estar una mica toves (no cal que quedin cuites del tot, ja s’acabaran de coure amb el peix).



Treiem les patates de la paella i les posem a una plàtera d’anar al forn, repartint-les de manera que cobreixin tota la superfície.

Fregim una mica la ceba i l’escampem per sobre de les patates.

Posem sal i pebre i un parell de fulles de llorer



Salem i empebrem el tronc de lluç i el posem a sobre les patates i la ceba. Hi tirem un bon raig de vi blanc per sobre.




Ho posem al forn mig (uns 180ºC) durant uns 20’. Quan porti uns 10’, el remullem amb una mica de fumet perquè no es ressequi.

Mentrestant, pelem els alls i els tallem a làmines gruixudes.

Quan el peix sigui cuit, el treiem del forn.


Fregim els alls amb força oli. Quan comencin a posar-se rossos, afegim un raig de vinagre (al tanto que esquitxa!) i força julivert trinxat. Ho deixem coure uns segons i ho aboquem a sobre del peix.




I a taula!!!



3 comentaris: