dilluns, 15 de setembre del 2014

Tatin d'albergínies amb sobrassada


Després del parèntesi de les vacances torno a reprendre el blog!. 

No he penjat receptes des de fa dies però he seguit cuinant i provant plats nous, i també fent variacions d’algunes receptes... La veritat és que tinc força coses pendents de penjar, però ara no tinc massa temps per dedicar-hi i se m’està acumulant la feina!.

Una de les receptes que he provat aquests dies, aprofitant que estem en temporada d’albergínies, és aquesta tatin. La recepta original, que em va passar la meva amiga Maria Dolors, es fa amb tomàquets secs, però jo no en tenia i se’m va acudir fer-la amb sobrassada. Va quedar una combinació boníssima!. 

La pasta brisa la vaig fer jo (es fa en un moment, ja ho he comentat altres vegades), però si no la volem fer (o no la podem fer) podem utilitzar una làmina de la que venen feta.

És una recepta que ens pot servir tant de primer plat en un àpat “normal” com per fer un dinar o un sopar informal. Tant se val, perquè si us agraden les albergínies... l’heu de provar!  







Ingredients: 


        Per al farcit:   2 o 3 albergínies (segons la mida)
                             4 talls de sobrassada
                             2 cullerades de mel
                             Oli d'oliva
                             Sal 

       Per a la pasta brisa:  150 g de farina
                                       75g de margarina
                                       3 cullerades d’aigua
                                       Un pessic de sal



Preparació:


Rentem bé les albergínies. Les tallem, sense pelar, en rodanxes de ½ cm aproximadament. 

 




Les salem i les deixem una estona en una escorredora perquè deixin anar l’aigua.

Mentrestant, podem fer la pasta brisa

Un cop feta, la deixem reposar una estona a la nevera mentre coem les albergínies.

Encenem el forn a 180 ºC.

Eixiguem bé els talls d'albergínia amb paper de cuina i els fregim en oli d’oliva. A mida que els anem treient de la paella, els anem posant a sobre de paper de cuina perquè deixin anar l’excés d’oli.

Folrem un motlle rodó desmuntable amb paper vegetal. Hi posem un parell de cullerades de mel i la repartim bé per tota la base. 

A continuació cobrim tota la base amb talls d’albergínia. Als espais buits entre els talls, hi posem sobrassada esmicolada. 





Repetim l’”operació” fent una segona capa d’albergínia i sobrassada. 





Treiem la pasta brisa de la nevera i l’aplanem amb el corró, fent una làmina fina i rodona.





Cobrim l’albergínia amb la pasta brisa, ajustant-la bé pels costats. 





Amb un ganivet, fem un forat al mig perquè s’escapi el vapor quan la coem.

La posem al forn a 180 ºC fins que veiem que la pasta brisa està cuita (uns 25 o 30’, segons el forn).






La deixem refredar una mica i la desemmotllem, tombant-la sobre un plat perquè ens quedi l’albergínia a la part de sobre... 







...i ja ens la podem menjar!


3 comentaris:

  1. Buf, quina cosa mês bona, no se m'havia acudit barrejar sobrasada amb alberginkes, original k segur qje delicios! Una abraçada!

    ResponElimina
  2. Uau! Quina preciositat! No m'he atrevit mai, amb una tatin salada, serà qüestió de posar-hi remei!! ha ha ha.Petons

    ResponElimina
  3. Apuntadíssima...això és un primer de luxe!!! Petons i bona tornada a la blogosfera!!!

    ResponElimina