divendres, 23 d’agost del 2024

Tonyina en escabetx

El Dani, el meu peixater, té sempre una tonyina impressionant (Balfegó), i tot sovint n’hi compro. La faig a la planxa, amb samfaina, en marmitako... però mai l’havia escabetxat.

L’altre dia en vaig comprar i vaig pensar de provar-ho. 

Hi ha moltes maneres de fer l’escabetx. Crec que aquesta és una d’aquelles receptes que cadascú fa a la seva manera...i totes són bones!. Jo el faig tal com el feia la meva mare, que és com ens agrada a casa. 

Va quedar molt bé!

 


 

Ingredients:   1 tall gruixut de tonyina (de la peixateria del Dani, és clar)
                       3 alls
                       Un parell de branques de farigola
                       2 fulles de llorer
                       Pebre negre en gra
                       Pebre vermell dolç i picant (de La Vera)
                       Vinagre de xerès
                       Oli d’oliva
                       Sal i pebre negre 

 

Preparació: 

Tallem la tonyina a daus no gaire grossos. Els salem i empebrem.

Posem una paella amb força oli al foc i quan estigui calent hi afegim els trossos de tonyina. 

Els anem tombant perquè quedin marcats per tots els costats. 

Els treiem i els reservem.

Afegim oli a la paella (la quantitat d’oli dependrà de la quantiat de tonyina que tinguem). Hi posem els alls sencers, sense pelar i aixafats, la farigola, el llorer, els grans de pebre negre i ho sofregim. 

Quan els alls estiguin cuits, tirem una mica de pebre vermell dolç i picant. Ho remenem perquè es barregi bé i hi aboquem un bon raig de vinagre. (Aquí s’ha d’anar en compte, perquè quan tirem el vinagre ens esquitxarà!).

Sacsegem la paella i hi afegim la tonyina.

Ho deixem un parell de minuts al foc no gaire fort, remenant-ho bé perquè l’excabetx empapi bé la tonyina i ho aboquem a un recipient que tingui una mica de fondària. 

Ho deixem reposar, sacsejant de tant en tant. 

Si veiem que els trossos de tonyina no queden totalment coberts, de tant en tant els tombem.

Un cop fred, ja ens ho podem menjar, però és millor deixar-ho reposar unes hores, o fer-ho d’un dia per l’altre.

 I només ens farà falta un bon pa per sucar...

  


 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada