Fa uns dies la meva
germana va organitzar un dinar familiar a casa seva. I, per no perdre el
costum, em vaig encarregar jo de les postres.
Feia temps que duia de
cap fer el pastís de 3 xocolates i vaig pensar que era una bona ocasió per
fer-lo.
Vaig mirar diferents
receptes, i vaig trobar diferents propostes: algunes feien la base de pa de
pessic i d’altres de galetes trinxades amb mantega, i pel que fa a les mousses
de xocolata, algunes les fan amb quallada i altres la fan amb ous i gelatina.
He provat en alguna
ocasió de fer mousse amb quallada i tot i que és prou bona, queda massa
consistent per al meu gust. Trobo que queda més flonja i menys pesada feta amb
ous.
Total, que vaig fer una
mix a partir de totes les receptes, i fent servir de referència la recepta del
pastís de mousse de xocolata que faig habitualment. Vaig fer les mousses amb
les proporcions que faig per aquest pastís i una base de bescuit lleuger, de
braç de gitano. El resultat el teniu aquí:
Ingredients:
Per a la base: 3 ous
100 g de sucre
100 g de farina
1 culleradeta de llevat en pols (Royal)
Per a la mousse de
xocolata negra:
2 ous
200 ml de nata líquida 35 %
150 g de xocolata negra (Nestlé postres)
50 g de sucre
3 fulles de gelatina
2 ous
200 ml de nata líquida 35 %
150 g de xocolata negra (Nestlé postres)
50 g de sucre
3 fulles de gelatina
Per a la mousse de xocolata de llet:
2 ous 200 ml de nata líquida 35 %
150 g de xocolata amb llet (El Corte Inglés)
50 g de sucre
3 fulles de gelatina
150 g de xocolata amb llet (El Corte Inglés)
50 g de sucre
3 fulles de gelatina
Per a la mousse de xocolata blanca:
2 ous
200 ml de nata líquida 35 %
150 g de xocolata blanca (Nestlé postres)
50 g de sucre
3 fulles de gelatina
Elaboració:
Primer de tot fem la base:
Barregem el llevat amb la farina.
Separem els rovells de les clares.
Posem els rovells a un bol amb el sucre i els batem amb la
batedora de varetes fins que blanquegin.
Afegim a poc a poc la farina tamissada amb el llevat i ho
remenem fins que quedi ben barrejat.
Muntem les clares a punt de neu i les afegim a la barreja,
remenant amb molta cura fins que quedi una massa uniforme.
Aboquem la massa a un motlle rodó (jo ho vaig fer amb un
de silicona de 26 cm de diàmetre) i ho posem al forn a 180º C fins
que estigui cuit (aproximadament mitja hora).
Quan el estigui
fred, el treiem del motlle i el posem a la safata on volguem servir el pastís. Folrem la paret d’un motlle
desmuntable amb film i el posem al voltant de la base del pastís perquè ens
ajudi a subjectar les mousses.
El procédiment per fer les mousses és el mateix per a totes 3:
Fonem la xocolata al microones. Cal fer-ho a poca potència, controlant el temps perquè no se’ns cremi. La remenem bé i la deixem refredar.
Muntem
la nata.
Posem
les fulles de gelatina en un caçó amb una mica d’aigua freda. Les deixem una
estona, remenant de tant en tant perquè es dissolguin. Podem escalfar-ho uns
segons a foc molt suau per facilitar la barreja. Ens ha de quedar un líquid
espès.
Separem
els rovells de les clares. Batem els rovells amb el sucre amb la batedora de
varetes fins que estiguin cremosos. Aleshores hi afegim la xocolata fosa i ho
remenem fins que ens quedi una mescla homogènia.
Afegim
la gelatina dissolta i barregem bé fins que quedi integrada.
Incorporem la nata, afegint-la
a cullerades mentre anem remenant.
Muntem les clares a punt de neu
i les afegim a la barreja, remenant amb molta cura fins que quedin ben
integrades.
La
seqüència d’elaboració del pastís és la següent:
Primer
farem la mousse de xocolata negra i l’abocarem sobre la base del pastís,
repartint-la bé amb una espàtula perquè quedi tota la superfície coberta i
igualada.
Posarem el pastís a la nevera perquè la mousse agafi consistència i mentrestant farem la mousse de xocolata amb llet. Un cop llesta, treiem el pastís de la nevera, hi aboquem la mousse repartint-la per tota la superfície, i el posem altre cop a la nevera.
Aleshores fem la mousse de xocolata blanca i quan estigui a punt la repartim per sobre del pastís per fer la darrera capa.
Ho deixem a la nevera fins al moment de servir. És millor fer-ho d’un dia per l’altre.
Posarem el pastís a la nevera perquè la mousse agafi consistència i mentrestant farem la mousse de xocolata amb llet. Un cop llesta, treiem el pastís de la nevera, hi aboquem la mousse repartint-la per tota la superfície, i el posem altre cop a la nevera.
Aleshores fem la mousse de xocolata blanca i quan estigui a punt la repartim per sobre del pastís per fer la darrera capa.
Ho deixem a la nevera fins al moment de servir. És millor fer-ho d’un dia per l’altre.
Quan
l’anem a servir, treiem el motlle del voltant del pastís i l’empolsinem amb
cacau en pols o amb encenalls de xocolata negra fets raspant un parell de
barretes de xocolata amb un pelador de patates.
Rica, riquísima!!!!!! Biquiñossss
ResponEliminaUna trilogia dolça espaterrant!
ResponEliminaHola Marta, acabo de descobrir el teu bloc i m'han agradat molt les teves propostes, receptes pel dia a dia que és el que a mi m'agrada.
ResponEliminaCristina
Gràcies Cristina!. M'agrada fer plats que sense ser sofisticats siguin bons i apetitosos.
Eliminaes una triologia riquisima y queda un corte sensacional¡¡
ResponEliminabss
Queda molt bé, un pastís espectacular! I de xocolata, boníssim!!
ResponEliminaMarta