Diuen que la salsa feta amb tinta és l’unica salsa negra de la cuina.
No sé si és cert, però el que sí sé és que té un gust únic, diferent de
qualsevol altra salsa. I està boníssima!. Tot i que el primer cop que la tastes potser ho fas amb una mica de recel, per això del color negre, un cop l’has provat
ja no t’hi pots ressistir...
L’altre dia En Jordi, el meu peixeter, tenia calamarcets de platja a la
parada. Preciosos. Feia temps que no en portava (almenys els dies que jo hi
havia anat), o sigui que quan els vaig veure no vaig tenir cap dubte: els havia
de fer amb tinta!. I aquí els teniu...
Ingredients: calamarcets
ceba
alls
sal i pebre negre
Elaboració:
Netegem els calamarcets, procurant que no ens “saltin” les ales, i els
deixem a una escorredora.
Per treure
les bosses de la tinta les estirem amb cura perquè no se’ns trenquin.
Les posem
al morter.
Salem els calamarcets i els farcim amb les potes (i les ales).
Tallem la ceba (força ceba) a trossets petits. No cal fer-la tan petita com quan fem
arròs o fidueà perquè després la trinxarem. Tallem els alls a làmines.
Posem la ceba i l’all a una cassola amb oli i la sofregim a foc lent.
Mentrestant. tirem una mica de sal gruixuda al morter i amb la mà de
morter aixefem les bosses de tinta.
Afegim una mica d’aigua i ho barregem tot
bé.
Quan la ceba i l’all estiguin rossos, hi aboquem la tinta. Afegim més
aigua al morter per recollir les restes de tinta i l’aboquem a la cassola. Ho
remenem fins que quedi ben barrejat. (La quantitat d’aigua a afegir dependrà de
si volem fer la salsa més o menys espessa. A mí m’agrada una mica espessa, però
això va a gustos!).
Posem sal i pebre negre i ho deixem coure a foc lent uns 10’.
Passat aquest temps, aboquem la salsa a un pot i la trinxem amb la
batedora fins que ens quedi ben fina. La tornem a posar a la cassola.
Hi
afegim els calamarcets i ho deixem coure tot junt uns 10’ més com a mínim.
Si la
salsa ens ha quedat massa clara per al nostre
gust, la podem espessir afegint una cullerada de maizena dissolta en una
mica d’aigua, i si la volem més líquida, hi afegim aigua.
Queden millor fets d’un dia per l’altre.
Bon profit!
No els he cuinat mai així! Em guardo la recepta! Els calamarcets de platja són immillorable, i no tenen res a veure amb els que venen de l'Atlàntic! Una abraçada!
ResponElimina