La meva amiga Teresa em
va donar l’altre dia un bon feix de calçots del seu hort (els primers de la
temporada).
En vaig fer uns quants d’arrebossats i se’m va acudir que amb la resta podia provar de fer una "quiche". He fet moltes vegades "quiche" de porros i queda molt bona, o sigui que vaig pensar que amb calçots també havia de quedar bé. Però la veritat és que el resultat va superar les meves expectatives: realment espectacular!.
En vaig fer uns quants d’arrebossats i se’m va acudir que amb la resta podia provar de fer una "quiche". He fet moltes vegades "quiche" de porros i queda molt bona, o sigui que vaig pensar que amb calçots també havia de quedar bé. Però la veritat és que el resultat va superar les meves expectatives: realment espectacular!.
Ingredients:
Per a la pasta brisa: 150
g de farina
75g de margarina
3 cullerades d’aigua
Un pessic de sal
Per al farciment: Un grapat de calçots
2 ous
2 gots de llet
evaporada
Sal, pebre negre i nou moscada
Preparació:
Primer de tot fem la pasta brisa: (podem fer servir la que
venen feta al súper, però és fàcil i ràpida de fer i crec que el resultat val
la pena).
Posem la farina fent rotllana sobre el marbre ben net o en
un recipient ample i baix (jo faig servir una enciamera) i tota la resta
d’ingredients al mig.
Ho barregem tot amb els dits, com si ho esmicolessim, de manera que poc a poc tota la farina quedi humida i s’ajunti ella sola amb facilitat, sense forçar-la.
Un cop unida i gairebé sense treballar-la, funyim la massa unes 3 o 4 vegades amb la palma de la mà i fem una bola.
La deixem reposar 5 o 10 minuts a la nevera i l’aplanem amb el corró (posant una mica de farina a sota) fins que ens quedi una làmina fina.
Ho barregem tot amb els dits, com si ho esmicolessim, de manera que poc a poc tota la farina quedi humida i s’ajunti ella sola amb facilitat, sense forçar-la.
Un cop unida i gairebé sense treballar-la, funyim la massa unes 3 o 4 vegades amb la palma de la mà i fem una bola.
La deixem reposar 5 o 10 minuts a la nevera i l’aplanem amb el corró (posant una mica de farina a sota) fins que ens quedi una làmina fina.
Untem o folrem amb paper vegetal un motlle de tarta o de
pastís que sigui desmuntable i hi posem la làmina de pasta brisa de manera que
cobreixi tot el fons i els laterals.
Punxem la pasta amb una forquilla, per evitar que en coure’s s’infli. Per assegurar-nos que no s’infla, va bé cobrir-la amb un tros de paper vegetal i posar a sobre un grapat de cigrons o de macarrons (alguna cosa que pesi una mica i no passi res perquè se’ns cogui).
Punxem la pasta amb una forquilla, per evitar que en coure’s s’infli. Per assegurar-nos que no s’infla, va bé cobrir-la amb un tros de paper vegetal i posar a sobre un grapat de cigrons o de macarrons (alguna cosa que pesi una mica i no passi res perquè se’ns cogui).
Ho posem uns 8 o 10’ al forn a 180º C.
Per fer el farciment:
Pelem els calçots i els tallem a rodanxes. Els fregim a una
paella amb oli a foc lent.
Quan estiguin cuits, els aboquem a un colador perquè s’escorri l’oli.
Quan estiguin cuits, els aboquem a un colador perquè s’escorri l’oli.
Batem els ous en una enciamera (si ho fem amb la batedora
de varetes ens quedaran més escumosos). Hi afegim la llet evaporada, la sal, el
pebre i la nou moscada i ho remenem bé. Després hi posem els calçots i ho
barregem tot.
Aboquem la barreja al motlle i ho tornem a posar al forn a
180ºC fins que veiem que ha quallat i ha agafat una mica de color (al voltant
d’uns 25’, però el temps pot variar segons el forn, o sigui que cal anar
controlant).
Ho deixem refredar una mica i ja la podem desemmotllar i
menjar!. És boníssima tant calenta com freda.
En lloc de llet evaporada es pot fer servir llet normal o crema de llet.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada