S’acosta Sant Josep, i
com cada any, toca fer crema catalana!.
Com que a casa ens agrada molt, no hem tingut espera i l’altre dia ja en vaig fer una bona plàtera...
Com que a casa ens agrada molt, no hem tingut espera i l’altre dia ja en vaig fer una bona plàtera...
Ingredients (per a 4-6 persones): 1 litre de llet
4
ous
4 cullerades soperes de sucre
40 g de midó de coure o de maizena
1
branca de canyella
1 pell de llimona
Preparació:
A un bol desfem el midó amb una mica de llet freda.
Separem els rovells dels ous de les clares. Afegim
els rovells al bol amb la llet i el midó i ho remenem fins que quedi ben
barrejat. (Jo ho faig amb la batedora de varetes).
Les clares les reservem.
A un pot posem la resta de la llet i el sucre. Ho
barregem bé perquè es dissolgui el sucre. Hi afegim la branca de canyella i la
pell de llimona i ho posem al foc, remenant de tant en tant, fins que arrenqui
el bull.
Ho treiem del foc i ho deixem refredar una
mica.
Ho tornem a posar al foc fins que arrenqui el bull.
Ho deixem refredar una estona perquè la llet infusioni amb la canyella i la
pell de llimona.
Aboquem a poc a poc la llet al recipient on tenim
la barreja de la llet amb el midó i els rovells, mentre anem remenant. Quan
estigui ben barrejat, ho colem a un altre pot i ho posem al foc (fluix), sense
deixar de remenar suaument.
Quan arrenqui el bull, apaguem del foc i seguim
remenant una mica més. Notarem que es va espessint. Aquest pas és el més
important, perquè si la crema bull, se’ns tallarà.
Aboquem la crema a una safata o a cassoletes
individuals i la deixem refredar.
Quan sigui ben freda, la posem a la nevera fins al
moment de servir. Perquè no s’assequi la capa de sobre, la podem tapar amb film
(quan ja sigui freda).
Si la volem cremar, tirem sucre per sobre i hi
passem la planxa de ferro de cremar, prèviament escalfada a la flama. També
podem fer-ho amb un bufador (“soplete”).
Les clares les podem guardar dins d’un pot de vidre
tapat a la nevera per fer-les servir en un altre moment: galetes, llengües de gat, ametllats... Si creiem que trigarem uns quants dies en poder gastar-les, les podem
congelar.
També podem muntar les clares a punt de neu,
barrejar-hi sucre, i posar-ne una cullerada a sobre de cada racció de crema al
moment de servir-la.
Hola Marta! Encara no coneixia el teu blog. M'agrada la teva crema de Sant Josep! Al meu poble és festa local, aquest dia, i en farem força quantitat! Ja tens una nova seguidora ;-)
ResponEliminaHola Marina,
ResponEliminaFa poc que he començat amb el bloc i poc a poc vaig afegint receptes i millorant la presentació. M'anima molt veure que va tenint visites!. Espero que gaudiu de la crema i de la festa de Sant Josep. Ja em diràs si l'heu trobat bona!
Quina crema més bona! Per Sant Josep, a la taula no pot faltar! Petons!
ResponElimina