Trucs / idees / consells ...


En aquest apartat aniré posant consells, trucs o idees que ens poden facilitar les coses a l’hora de cuinar. Alguns se m’han acudir a mí (la qual cosa no vol dir que no se li hagin pogut ocórrer a algú altre!!), d’altres me’ls ha dit alguna amiga i d’altres els he trobat en algún blog... Però en qualsevol cas, són coses que a mí em són útils i per això les vull compartir. 

Espero que a vosaltres també us serveixin!


Com conservar fresc el julivert durant molts dies.... 
Aquest truc me’l va explicar la meva amiga Maria Dolors i us asseguro que és fantàstic...
Perquè se’ns mantingui el julivert fresc i maco durant molts dies (i quan dic molts dies vull dir dues setmanes o més), només cal posar-lo a la nevera amb els tronxos dins d’un recipient amb aigua i anar canviant l’aigua cada dia. 


Com fer crestes més lleugeres....
M’agraden molt les crestes, però la massa sol agafar molt oli quan la fregim i aleshores enfarfeguen una mica (a part del tema de les calories...). Per això un dia vaig provar de coure-les al forn a veure com quedaven. La veritat és que queden molt bé, i a més és molt pràctic: posem les crestes a la safata del forn coberta amb paper vegetal i les deixem coure de 10 a 15’ a 200 ºC. (el temps depèn del forn). Si volem que quedin més maques, les podem pintar amb ou batut. 


Com tenir sempre salsa de tomàquet a punt...
De vegades, a l’hora de fer algun plat (per exemple, unes empanadilles de tonyina), necessitem afegir una mica salsa de tomàquet. Una manera de tenir-ne sempre a punt i no haver-nos de posar a ratllar i coure 1 o 2 tomàquets en aquell moment, és aprofitar per fer força salsa quan tinguem una mica de temps, posar-la en safates de glaçons i congelar-la. Un cop congelada, posem els glaçons en bosses de plàstics i els guardem al congelador. Quan la necessitem, només ens caldrà treure els que ens facin falta, posar-los en un bol i descongelar-los en un moment al microones.


Com treure fàcilment la pell de les botifarres...
Una manera ràpida i fàcil de treure la pell de les botifarres és mullant-les: Posem la botifarra a sota l’aixeta i la mullem amb una mica d’aigua. Després fem un tall a tot el llarg amb un ganivet de serra i ens sortirà la pell sense cap problema.  


Com fer farina de galeta...
Una manera d’aprofitar aquell pa sec que de vegades ens queda és fer farina de galeta: només cal tallar-lo amb el ganivet en trossos petits i trinxar-lo amb la picadora. A més de no llençar les restes de pa ens estalviarem uns eurets!.


Com aprofitar les clares d’ou...
Hi ha receptes en què només hem de fer servir els rovells dels ous, i ens queden les clares mortes de riure!. 
Com que no estem per llençar res, les podem aprofitar per fer altres coses bones: dolces (ametllats, bescuit neu, vistandins, sablés viennois, llengües de gat, financiers, galetes, bica blanca de Laza,...) o salades (llengües de gat de formatge...)
A més a més, si no les hem de gastar de seguida, les podem congelar.


Com tenir sempre fumet de peix a punt...
De vegades, en algunes receptes, necessitem una mica de fumet de peix. Una manera de tenir-ne sempre a punt és fer-ne una dia i guardar-lo al congelador en bosses de fer glaçons. Quan ens faci falta, només haurem de descongelar les porcions que volguem.


Com fer albergínies fregides poc olioses...
Aquest truc me’l va explicar la meva amiga Lupe, i la veritat és que funciona!.
Rentem les albergínies i les tallem a rodanxes. Les salem i les posem a una escorredora una bona estona perquè deixin anar l’aigua. Eixuguem bé les rodanxes d’albergínia amb paper de cuina. Les passem per la llet i després per la farina i les fregim amb oli ben calent. Quan les treiem de la paella les deixem escórrer en un plat amb paper de cuina.


Com fer sucre llustre...
És molt fàcil!. 
Només cal posar sucre normal a la cubeta de la picadora i "picar-lo" dues o tres vegades: en un moment el tenim fet.
Si en fem una bona quantitat i el guardem en un pot de vidre ben tancat, en tindrem sempre a punt quan en necessitem per alguna recepta.


Com dessalar de forma ràpida el bacallà esqueixat...
Una manera ràpida de dessalar el bacallà esqueixat és posar-lo en un colador gran o una enciamera que estigui dins d'un recipient gran ple d'aigua. El deixem una estona,  canviem l'aigua i el deixem una estona més fins que ja no estigui salat. 




En menys d'1 hora tindrem el bacallà a punt per menjar!


Com pelar fàcilment els ous durs...
Una de les coses més empipadores de fer ours durs quan els ous són molt frescos és pelar-los: la closca queda molt enganxada amb la clara, i és molt difícil no endur-nos trossos de clara amb els trossos de closca... Jo sempre afegeixo un bon grapat de sal a l'aigua de bulllir-los i així no s'enganxa tant, però pelar-los segueix sent difícil!.

Fa uns dies, en un dels seus programes del Canal cocina, el Gordon Ramsay va explicar un truc per pelar fàcilment els ous durs: ho he provat, i la veritat és que funciona!:

Es tracta de bullir els ous amb aigua i sal (tal com jo ja ho feia), i un cop cuits i passats per aigua freda per aturar la cocció, agafar-los un per un i donar força cops contra les parets del pot on els hem bullit fins aconseguir esmicolar bé la closca. Aleshores els deixem una bona estona dins el mateix recipient coberts d'aigua: d'aquesta manera, l'aigua va penetrant per les esquerdes de la closca i la va separant de la clara... 

Senzill però molt efectiu!


Com fer ous ferrats sense esquitxar-nos d'oli...
Una de les coses més empipadores de fer ous ferrats és que acostumen a esquitxar molt. Podem aconseguir evitar, o si més no reduir, les esquitxades fent dues coses molt senzilles:


1.- Tirar una mica de farina amb la punta dels dits en l'oli calent. 

2.- No cascar l'ou i tirar-lo directament a la paella, sinó trencar l'ou i posar-lo dins d'una tassa de cafè i des d'allà abocar-lo a la paella.  



2 comentaris: