A casa, com que som molt llaminers i ens agrada
mantenir les tradicions (sobretot les culinàries!), no poden faltar cap any els
bunyols de quaresma.
M’agrada fer-ne com a mínim una tongada, però darrerament
vaig molt atrafegada i ja em pensava que arribariem a Setmana Santa i no els
hauria fet!.No són difícils de fer, però el procés és una mica laboriós i cal
un cert marge de temps, doncs la massa ha de fermentar dues vegades. Si a més hem
de pastar a mà, es fa una mica pesat, però val la pena!.
Hi ha moltes receptes
de bunyols, amb diferents proporcions de farina, ous, llet… Aquí us poso la
meva, per si la voleu provar.
Ingredients: 500 g de farina
30 g de llevat de forner
10 g de sal
50 g de llard o de margarina
100 g de sucre
2 ous
120 ml de llet
1 llimona
1 copeta d’anís
Sucre per arrebossar els bunyols
Amb aquestes quantitats, surten uns 60 bunyols
Preparació:
En un recipient
desfem el llevat amb una mica de llet, ajudant-nos d’una forquilla o una
espàtula. Quan estigui completament desfet, hi anem afegint farina i barrejant-ho
bé fins que puguem formar una bola tova.
Ho tapem amb un drap de cuina i ho deixem
a prop de l’escalfor, fins que augmenti el doble del seu volum primitiu.
Posem
la resta de la farina en un bol. Hi afegim la sal, el llard, el sucre, els ous,
la resta de la llet, la pell de la llimona ratllada i l’anís.
Ho barregem amb
una forquilla o una espàtula i, a mig fer, hi afegim el llevat fermentat. Ho remenem fins que estiguin tots els ingredients integrats.
Ho amassem (si
tenim amassadora, amb la màquina; i si no en tenim, amb les mans, posant la
massa a sobre el marbre empolsinat de farina) fins que la pasta quedi ben unida i fina (l’hem de poder estirar sense
que se’ns trenqui).
Fem els bunyols: agafem una porció petita de pasta, en fem
una bola i la foradem amb el dit, donant-li forma de rosquilla.
Anem fent
bunyols i els anem posant sobre una safata coberta amb paper d’alumini i empolsinada
amb farina.
Quan ja els tinguem tots fets, els tapem amb un drap i els deixem reposar
en un lloc calent, fins que hagin augmentat de volum.
Ara ja els podem fregir.
Posem una paella amb oli (jo he fet servir un oli d’oliva suau, hi ha qui els fregeix amb oli de gira-sol) al foc.
Posem una paella amb oli (jo he fet servir un oli d’oliva suau, hi ha qui els fregeix amb oli de gira-sol) al foc.
Agafem els bunyols amb molt de compte, perquè són
molt tous (va bé ajudar-se amb una espàtula de silicona), i els anem tirant a
la paella per fregir-los. No ens podem despistar, perquè es couen molt de
pressa.
Quan els treiem de la paella, els deixem escórrer una mica a un plat
amb paper de cuina i tot seguit els passem per sucre.
I ja ens els podem menjar!
Que bons, els bunyols!! Aquests dies, les pastisseries i forns fan una aroma de bunyols, oi? Passes pel carrer i te n'encomanes!! Imagina't fets a casa com els teus, ja no cal perfumar l'ambient!! Molt bons, amb forat, Marta! Petons
ResponEliminaÉs una de les coses que m'encanten de la Quaresma, els bunyols! Encara no n'he fet aquest any i m'apunto la teva recepta, a veure si tinc temps de provar-la. Petons.
ResponEliminaAquests bunyols amb massa fermentada et van quedar "estupendos"...jo me'ls menjaria a ple estiu i tot! Petons!
ResponElimina