dimarts, 12 de març del 2013

Crema catalana


S’acosta Sant Josep, i com cada any, toca fer crema catalana!. 

Com que a casa ens agrada molt, no hem tingut espera i l’altre dia ja en vaig fer una bona plàtera...






Ingredients (per a 4-6 persones):   1 litre de llet 
                                                           4 ous
                                                           4 cullerades soperes de sucre
                                                           40 g de midó de coure o de maizena 
                                                           1 branca de canyella
                                                           1 pell de llimona




Preparació:
A un bol desfem el midó amb una mica de llet freda.
Separem els rovells dels ous de les clares. Afegim els rovells al bol amb la llet i el midó i ho remenem fins que quedi ben barrejat. (Jo ho faig amb la batedora de varetes). 
Les clares les reservem.
A un pot posem la resta de la llet i el sucre. Ho barregem bé perquè es dissolgui el sucre. Hi afegim la branca de canyella i la pell de llimona i ho posem al foc, remenant de tant en tant, fins que arrenqui el bull. 
Ho treiem del foc i ho deixem refredar una mica. 
Ho tornem a posar al foc fins que arrenqui el bull. Ho deixem refredar una estona perquè la llet infusioni amb la canyella i la pell de llimona.
Aboquem a poc a poc la llet al recipient on tenim la barreja de la llet amb el midó i els rovells, mentre anem remenant. Quan estigui ben barrejat, ho colem a un altre pot i ho posem al foc (fluix), sense deixar de remenar suaument. 
Quan arrenqui el bull, apaguem del foc i seguim remenant una mica més. Notarem que es va espessint. Aquest pas és el més important, perquè si la crema bull, se’ns tallarà.
Aboquem la crema a una safata o a cassoletes individuals i la deixem refredar. 
Quan sigui ben freda, la posem a la nevera fins al moment de servir. Perquè no s’assequi la capa de sobre, la podem tapar amb film (quan ja sigui freda).
Si la volem cremar, tirem sucre per sobre i hi passem la planxa de ferro de cremar, prèviament escalfada a la flama. També podem fer-ho amb un bufador (“soplete”).






Les clares les podem guardar dins d’un pot de vidre tapat a la nevera per fer-les servir en un altre moment: galetes, llengües de gat, ametllats... Si creiem que trigarem uns quants dies en poder gastar-les, les podem congelar.
També podem muntar les clares a punt de neu, barrejar-hi sucre, i posar-ne una cullerada a sobre de cada racció de crema al moment de servir-la.



3 comentaris:

  1. Hola Marta! Encara no coneixia el teu blog. M'agrada la teva crema de Sant Josep! Al meu poble és festa local, aquest dia, i en farem força quantitat! Ja tens una nova seguidora ;-)

    ResponElimina
  2. Hola Marina,

    Fa poc que he començat amb el bloc i poc a poc vaig afegint receptes i millorant la presentació. M'anima molt veure que va tenint visites!. Espero que gaudiu de la crema i de la festa de Sant Josep. Ja em diràs si l'heu trobat bona!

    ResponElimina
  3. Quina crema més bona! Per Sant Josep, a la taula no pot faltar! Petons!

    ResponElimina