Aquesta és una d’aquelles receptes que podriem anomenar “de família” o “de tota la vida”, perquè jo recordo haver-la vist fer a casa des de que erem petits, i nosaltres la continuem fent perquè ens agrada molt. L’única diferència és que les petxines que teníem a casa, la meva mare les havia comprat (crec que a la seva peixetera), i les que jo faig servir són de vieires que nosaltres ens hem cruspit (aprofito per dir que les vieires ens encanten... per això tenim tantes petxines, je je!).
El plat no té cap secret: de fet és la massa que faríem per a unes croquetes de peix però una mica menys consistent. Jo les he fet amb lluç i gambes, però es pot fer amb qualsevol tipus de peix que ens agradi, tant fresc com congelat. També ens pot servir per aprofitar restes de peix que tinguem pel congelador.
Siguin quins siguin els ingredients, però, sempre queden boníssimes!.
Ingredients: Lluç (jo he fet servir filets de lluç congelat)
Gambes (jo he fet servir gambes congelades)
Ceba
Farina
Llet
Sal, pebre negre i nou moscada
Formatge ratllat
Mantega
Les quantitats dels diferents ingredients dependrà del nombre de petxines que vulguem fer...
Preparació:
Coem el lluç: jo l’acostumo a fer uns 3’ al microones a potència màxima, però també el podem fregir a una paella amb una mica d’oli o bé fer-lo a la planxa.
El deixem refredar.
Posem oli en una paella i fregim les gambes. Les deixem refredar.
El plat no té cap secret: de fet és la massa que faríem per a unes croquetes de peix però una mica menys consistent. Jo les he fet amb lluç i gambes, però es pot fer amb qualsevol tipus de peix que ens agradi, tant fresc com congelat. També ens pot servir per aprofitar restes de peix que tinguem pel congelador.
Siguin quins siguin els ingredients, però, sempre queden boníssimes!.
Ingredients: Lluç (jo he fet servir filets de lluç congelat)
Gambes (jo he fet servir gambes congelades)
Ceba
Farina
Llet
Sal, pebre negre i nou moscada
Formatge ratllat
Mantega
Les quantitats dels diferents ingredients dependrà del nombre de petxines que vulguem fer...
Preparació:
Coem el lluç: jo l’acostumo a fer uns 3’ al microones a potència màxima, però també el podem fregir a una paella amb una mica d’oli o bé fer-lo a la planxa.
El deixem refredar.
Posem oli en una paella i fregim les gambes. Les deixem refredar.
Pelem les gambes.
Posem els caps i les pells a un cassó coberts de llet. Posem el cassó al foc i ho deixem que bulli uns minuts, per tal que la llet agafi gust de gamba.
Ho deixem refredar i ho colem.
Tallem les gambes a trossets i les posem a una cassola.
Esmicolem el peix i l’afegim a la cassola.
Trinxem la ceba molt petita i la sofregim a foc molt lent a la paella on hem fet les gambes. Un cop cuita, l’aboquem també a la cassola.
Ho remenem bé perquè quedin tots els ingredients ben barrejats.
Posem la cassola al foc i hi tirem la farina. Remenem bé perquè s’integri a la massa i aleshores ja podem tirar-hi la llet on hem cuit les pells de gamba.
Seguim remenant perquè es barregi bé i també per evitar que se’ns enganxi.
Quan comenci a bullir se’ns espessirà la massa. Si veiem que és massa espessa anem afegint més llet fins que ens quedi amb la textura adient (ha de quedar menys consistent que per a unes croquetes). Posem sal, pebre i nou moscada ratllada i ho barregem tot bé. Quan la pasta comenci a “bufar”, ja està cuita.
I a menjar!
Ho deixem refredar i ho colem.
Tallem les gambes a trossets i les posem a una cassola.
Esmicolem el peix i l’afegim a la cassola.
Trinxem la ceba molt petita i la sofregim a foc molt lent a la paella on hem fet les gambes. Un cop cuita, l’aboquem també a la cassola.
Ho remenem bé perquè quedin tots els ingredients ben barrejats.
Posem la cassola al foc i hi tirem la farina. Remenem bé perquè s’integri a la massa i aleshores ja podem tirar-hi la llet on hem cuit les pells de gamba.
Seguim remenant perquè es barregi bé i també per evitar que se’ns enganxi.
Quan comenci a bullir se’ns espessirà la massa. Si veiem que és massa espessa anem afegint més llet fins que ens quedi amb la textura adient (ha de quedar menys consistent que per a unes croquetes). Posem sal, pebre i nou moscada ratllada i ho barregem tot bé. Quan la pasta comenci a “bufar”, ja està cuita.
Posem una o dues cullerades de pasta a cada petxina (segons la mida), les empolsimen amb formatge ratllat i hi posem uns trossets de mantega.
Les posem al forn amb el gratinador, fins que estiguin daurades...
I a menjar!
Excel.lent aquesta recepta, quin tresor aquests plats de família! Petons.
ResponEliminaDoncs em declaro fan de les receptes de la teva família! Petons!
ResponElimina