divendres, 11 de gener del 2019

Tatin de fredolics i botifarra negra


Tenia pendent de pujar aquesta recepta des de fa dies. És la darrera d’aquesta temporada de bolets... 

En la nostra última expedició, vàrem trobar força fredolics, alguns de molt grans, i vaig pensar que podia aprofitar per repetir la tatin de bolets però aquest cop amb fredolics.







La vaig fer de la mateixa manera que la tatin de llenegues, només vaig canviar el tipus de bolet. Va ser tot un èxit!. 

La pena és que haurem d’esperar uns quants mesos per tornar-ne a menjar...








Ingredients: 

Per a la pasta brisa:  150 g de farina
                                75g de margarina
                                3 cullerades d’aigua
                                Un pessic de sal 

(amb aquestes quantitats ens sortirà massa per folrar un motlle de 22 cm de diàmetre) 

Per al farciment:   Fredolics (millor si són grossos)
                            ½ botifarra negra estreta (de la Xarcuteria Planas, és clar!)
                           1 ceba de figueres
                           Una branqueta de farigola
                           Oli, sal i  pebre negre


Preparació:

Primer de tot fem la pasta brisa (podem fer servir la que venen feta al súper, però és fàcil i ràpida de fer i crec que el resultat val la pena)

La tapem i la deixem reposar a la nevera.

Posem a escalfar el forn (dalt i baix) a 180 ºC.

Untem amb oli un motlle desmuntable i l’empolsinem amb sucre. 

Netegem bé els fredolics. 

Als més grossos els hi tallem els peus i reservem els barrets. 

Amb el ganivet tallem la resta de fredolics i els peus que hem tret a trossets. Procurem que ens quedin alguns trossos de barret no massa petits per si els necessitem per complementar als barrets grans per fer la base.

Tallem la ceba ben petita.

Tallem la botifarra a trossets petits.

A una paella untada amb oli, marquem els barrets dels fredolics pels dos costats. 










Els salem.

Posem la ceba i la farigola a una paella amb oli a foc fluix i la sofregim. 

Quan estigui transparent, afegim els fredolics trinxats i ho sofregim bé. 

Posem sal i pebre. 

Afegim la botifarra negra i hi donem un parell de voltes.

Posem els barrets dels fredolics de cap per avall cobrint la base del motlle. 

Tapem els buits que quedin amb trossos de barret petits. 








Repartim la barreja de fredolics i botifarra negra per sobre, cobrint tota la superfície.







Posem una mica de farina sobre el marbre ben net i extenem la pasta brisa amb l’ajut d’un corró, fins deixar-la com una làmina fina. 

La retallem per donar-li forma circular, de la mateix mida que el motlle (ens podem ajudar posant un plat cap per avall a sobre la massa extesa). 




La posem al motlle, de manera que cobreixi tot el farcit, mirant de ficar-la bé pels laterals. 

Amb la punta d'un ganivet, fem un tall en forma de creu a la part central perquè surti el vapor.





La posem al forn fins que veiem que la pasta brisa està rossa (de 25 a 30’, segons el forn).




 
 



La deixem refredar una mica i la desemmotllem, tombant-la sobre un plat perquè ens quedin els barrets dels fredolics a la part de sobre... 






... i a menjar!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada