Aprofitant
que el meu sogre ens va donar fa uns dies un munt de préssecs molt madurs del
seu hort, vaig aprofitar per fer uns quants pots de melmelada. Em va donar una
mica de feina, però ara estem servits de melmelada per una bona temporada!.
Em
va quedar una mica líquida i de color bastant fosc perquè són préssecs d’aigua
que tenen la pell vermella. Amb préssecs grocs de vinya queda més espessa i de
color més clar, però de les dues maneres és boníssima.
Ja
vaig comentar a la recepta de melmelada de maduixots que a casa ens agrada
trobar els trossets, per això tallo la fruita ben petita i vaig remenant mentre
es va coent perquè es desfaci una mica, però no la trinxo amb la batedora.
També
comentava que pel que fa a les quantitats, poso la meitat de sucre que de
fruita, perquè posant igual pes de les dues coses trobo que queda massa dolça.
Bé
després de tota aquesta introducció, potser ja toca posar la recepta!
Ingredients: Préssecs ben madurs
Sucre
Elaboració:
Rentem
bé els préssecs.
Tallem
els préssecs a trossets petits i els anem posant en una enciamera grossa. Ho pesem per saber la quantitat de préssec “net” que tenim. (No ens
hem d’oblidar de restar el pes de l’enciamera!).
Hi afegim la meitat de pes de sucre (també hi podem posar una
mica de suc de llimona).
Remenem amb una espàtula de fusta, de manera que es
barregi tot bé.
Ho
posem a una olla a foc suau durant aproximadament ½ hora (fins que veiem que es
comença a espessir), remenant de tant en tant perquè la fruita es desfaci una
mica.
Posem
la melmelada en pots de vidre ben nets i esterilitzats, els tapem, els posem dins d’una olla coberts d’aigua i
els posem al bany maria uns 10’.
Els
deixem refredar dins de l’olla, i ja els podem etiquetar i desar.
Jo estic en plena efervescència melmeladera...hauré de provar de fer-ne de préssec!!!
ResponEliminaJO l'altre dia en vaig fer de mercocs. Quan els préssecs siguin més madurs també en faré.
ResponEliminaNo hi poses llimna per tal que la pectina de la fruita quedi més lligada?
De vegades hi poso llimona i de vegades no. L'altre dia en vaig fer una altra tongada amb préssecs d'Ordal i sí que n'hi vaig posar. Aprofitaré per comparar les dues melmelades i comprovar si es nota la diferència!.
EliminaUna abraçada.
Hola Marta, tinc per costum no pelar les fruites com albercocs, préssecs vermells, prunes,figues, nactarines, però ara tinc prèssecs de vinya i tinc dubtes, els has fet alguna vegada sense pelar?, jo trobo que val la pena deixar la pell sempre que es pugui, te molta fibra i aprofites mes la fruita, gracies, Mª Josep
ResponEliminaHola Maria Josep,
EliminaJo sempre faig la melmelada sense pelar la fruita. A part de la fibra, a la pell hi ha la pectina, que és el que fa que la melmelada s'espesseixi. Sé que hi ha qui pela la fruita i afegeix pectina (no sé on la venen...) a la barreja de fruita i sucre, però jo prefereixo fer-ho a la manera tradicional.
Una abraçada,
Marta