dimecres, 9 d’abril del 2014

Bunyols de Quaresma


A casa, com que som molt llaminers i ens agrada mantenir les tradicions (sobretot les culinàries!), no poden faltar cap any els bunyols de quaresma. 

M’agrada fer-ne com a mínim una tongada, però darrerament vaig molt atrafegada i ja em pensava que arribariem a Setmana Santa i no els hauria fet!.No són difícils de fer, però el procés és una mica laboriós i cal un cert marge de temps, doncs la massa ha de fermentar dues vegades. Si a més hem de pastar a mà, es fa una mica pesat, però val la pena!.

Hi ha moltes receptes de bunyols, amb diferents proporcions de farina, ous, llet… Aquí us poso la meva, per si la voleu provar.






Ingredients:       500 g de farina
                           30 g de llevat de forner
                           10 g de sal
                           50 g de llard o de margarina
                           100 g de sucre
                           2 ous
                           120 ml de llet
                           1 llimona
                           1 copeta d’anís
                           Sucre per arrebossar els bunyols


Amb aquestes quantitats, surten uns 60 bunyols

 
Preparació:

En un recipient desfem el llevat amb una mica de llet, ajudant-nos d’una forquilla o una espàtula. Quan estigui completament desfet, hi anem afegint farina i barrejant-ho bé fins que puguem formar una bola tova. 
Ho tapem amb un drap de cuina i ho deixem a prop de l’escalfor, fins que augmenti el doble del seu volum primitiu. 
Posem la resta de la farina en un bol. Hi afegim la sal, el llard, el sucre, els ous, la resta de la llet, la pell de la llimona ratllada i l’anís. 
Ho barregem amb una forquilla o una espàtula i, a mig fer, hi afegim el llevat fermentat. Ho remenem fins que estiguin tots els ingredients integrats. 
Ho amassem (si tenim amassadora, amb la màquina; i si no en tenim, amb les mans, posant la massa a sobre el marbre empolsinat de farina) fins que la pasta quedi ben unida i fina (l’hem de poder estirar sense que se’ns trenqui).
Fem els bunyols: agafem una porció petita de pasta, en fem una bola i la foradem amb el dit, donant-li forma de rosquilla. 
Anem fent bunyols i els anem posant sobre una safata coberta amb paper d’alumini i empolsinada amb farina. 




Quan ja els tinguem tots fets, els tapem amb un drap i els deixem reposar en un lloc calent, fins que hagin augmentat de volum. 






Ara ja els podem fregir. 

Posem una paella amb oli (jo he fet servir un oli d’oliva suau, hi ha qui els fregeix amb oli de gira-sol) al foc. 
Agafem els bunyols amb molt de compte, perquè són molt tous (va bé ajudar-se amb una espàtula de silicona), i els anem tirant a la paella per fregir-los. No ens podem despistar, perquè es couen molt de pressa. 
Quan els treiem de la paella, els deixem escórrer una mica a un plat amb paper de cuina i tot seguit els passem per sucre.



 I ja ens els podem menjar!











3 comentaris:

  1. Que bons, els bunyols!! Aquests dies, les pastisseries i forns fan una aroma de bunyols, oi? Passes pel carrer i te n'encomanes!! Imagina't fets a casa com els teus, ja no cal perfumar l'ambient!! Molt bons, amb forat, Marta! Petons

    ResponElimina
  2. És una de les coses que m'encanten de la Quaresma, els bunyols! Encara no n'he fet aquest any i m'apunto la teva recepta, a veure si tinc temps de provar-la. Petons.

    ResponElimina
  3. Aquests bunyols amb massa fermentada et van quedar "estupendos"...jo me'ls menjaria a ple estiu i tot! Petons!

    ResponElimina