diumenge, 3 d’agost de 2014

Braç de gitano de patata


Aquest plat és un clàssic del receptari de la meva família: el feia la meva mare, el fan els meus germans, el faig jo… Els únics que no el fan són els meus nebots, però sempre estan a punt per menjar-ne…

La veritat és que és un plat que sempre ve de gust, sobretot a l’estiu. A més, admet moltes variacions: jo l’acostumo a fer farcit de tonyina i guarnit amb pebrot escalivat i anxoves, però es pot farcir de moltes més coses…









Ingredients:      Patates
                          Mantega
                          Llet
                          Tonyina en oli d’oliva
                          Pebrot escalivat (pot ser de llauna) 
                          Filets d’anxova
                          Olives negres
                          1 ou
                          Oli
                          Vinagre
                          Sal



Preparació:

Primer de tot hem de fer el puré de patates:

Pelem les patates i les tallem a trossos petits. 
Les posem a una olla amb aigua i sal i les posem al foc fins que estiguin cuites. 

Les escorrem i les trinxem amb el passapurés (si no tenim passapurés, un cop escorregudes les podem tornar a posar a l’olla i aixafar-les amb la ma de morter). 

Hi afegim una mica de mantega i ho barregem bé, perquè la mantega es desfaci i s’integri a la patata. Hi anem afegint llet i remenant, fins que ens quedi una massa tova però una mica consistent, que es pugui manipular (si és massa tova se’ns trencarà quan fem el braç de gitano).

Estenem un drap de cuina a sobre el marbre i el cobrim amb un tros de film. 
Amb una cullera, repartim el puré de patata per sobre i l’extenem, fent un rectangle que tingui l’allargada de la safata on vulguem servir el braç de gitano i prou amplada com per poder plegar-lo.

 



Escorrem la tonyina per treure l’excés d’oli i la repartim pel centre del rectangle.






 
Agafem el film per un dels costats i el pleguem cap endins, de manera que quedi cobert el farcit. 




Retirem el film de sobre i estirem el de l’altra banda, sobreposant el puré de patata.





 Ja tenim el braç de gitano fet!.

Retirem el film de sobre i amb els dits, pressionem una mica el puré perquè s’uneixin bé les dues parts.

Posem la safata al costat del braç de gitano. 




L’agafem amb cura ajudant-nos amb el film i el fem rodar a sobre la safata.





Ara ja el podem guarnir...


Amb l’ou, unes gotes de vinagre, oli i una mica de sal fem una maionesa. Si ens queda molt espessa, l’aclarim afegint-hi una mica de llet.

Cobrim el braç amb la maionesa, i el guarnim amb el pebrot escalivat tallat a tires, les anxoves i les olives.






I ja el tenim a punt....

Bon profit!

 

4 comentaris:

  1. La meva mare el feia pràcticament igual, està boníssim! Un petó maca!

    "Les receptes que m'agraden"

    ResponElimina
  2. Boníssim!! Fa un munt d'anys que no el faig... Hauré de posar fil a l'agulla un dia d'aquests. Salutacions

    ResponElimina
  3. La meva mare el feia igual!! I les germanes també el fem! Es fantàstic a l'estiu.

    ResponElimina