Aquest plat és un clàssic del receptari de la meva
família: el feia la meva mare, el fan els meus germans, el faig jo… Els únics
que no el fan són els meus nebots, però sempre estan a punt per menjar-ne…
La veritat és que és un plat que sempre ve de gust, sobretot a l’estiu. A més, admet moltes variacions: jo l’acostumo a fer farcit de tonyina i guarnit amb pebrot escalivat i anxoves, però es pot farcir de moltes més coses…
Primer de tot hem de fer el puré de patates:
La veritat és que és un plat que sempre ve de gust, sobretot a l’estiu. A més, admet moltes variacions: jo l’acostumo a fer farcit de tonyina i guarnit amb pebrot escalivat i anxoves, però es pot farcir de moltes més coses…
Ingredients: Patates
Mantega
Llet
Tonyina
en oli d’oliva
Pebrot escalivat (pot ser de llauna)
Filets
d’anxova
Olives negres
1 ou
Oli
Vinagre
Sal
Preparació:
Primer de tot hem de fer el puré de patates:
Pelem les patates i les tallem a trossos petits.
Les
posem a una olla amb aigua i sal i les posem al foc fins que estiguin cuites.
Les escorrem i les trinxem amb el passapurés (si no tenim passapurés, un cop
escorregudes les podem tornar a posar a l’olla i aixafar-les amb la ma de
morter).
Hi afegim una mica de mantega i ho barregem bé, perquè la mantega es
desfaci i s’integri a la patata. Hi anem afegint llet i remenant, fins que ens
quedi una massa tova però una mica consistent, que es pugui manipular (si és
massa tova se’ns trencarà quan fem el braç de gitano).
Estenem un drap de cuina
a sobre el marbre i el cobrim amb un tros de film.
Amb una cullera, repartim el
puré de patata per sobre i l’extenem, fent un rectangle que tingui l’allargada
de la safata on vulguem servir el braç de gitano i prou amplada com per poder
plegar-lo.
Escorrem la tonyina per treure l’excés d’oli i la repartim pel centre
del rectangle.
Agafem el film per un dels costats i el pleguem
cap endins, de manera que quedi cobert el farcit.
Retirem el film de sobre i estirem
el de l’altra banda, sobreposant el puré de patata.
Ja tenim el braç de gitano fet!.
Retirem el film de sobre i amb els dits, pressionem
una mica el puré perquè s’uneixin bé les dues parts.
Posem la safata al costat
del braç de gitano.
L’agafem amb cura ajudant-nos amb el film i el fem rodar a
sobre la safata.
Ara ja el podem guarnir...
Amb l’ou, unes gotes de vinagre, oli i
una mica de sal fem una maionesa. Si ens queda molt espessa, l’aclarim
afegint-hi una mica de llet.
Cobrim el braç amb la maionesa, i el guarnim amb el
pebrot escalivat tallat a tires, les anxoves i les olives.
I ja el tenim a punt....
Bon profit!
Un clàssic ideal per l'estiu!!
ResponEliminaLa meva mare el feia pràcticament igual, està boníssim! Un petó maca!
ResponElimina"Les receptes que m'agraden"
Boníssim!! Fa un munt d'anys que no el faig... Hauré de posar fil a l'agulla un dia d'aquests. Salutacions
ResponEliminaLa meva mare el feia igual!! I les germanes també el fem! Es fantàstic a l'estiu.
ResponElimina