dimarts, 30 de desembre de 2014

Llomillo farcit, amb salsa d'ametlles


Després de més de dos mesos desapareguda per culpa de la feina, ja torno a ser aquí!. 

Això de treballar per a un mateix té aquestes coses: de vegades tens molt poca feina (o gens) però d’altres se t’ajunten unes quantes coses... i no estan els temps per dir que no a res!. 

Malgrat tot he seguit cuinant i provant noves receptes, però després de passar-me tot el dia davant de l’ordinador dibuixant mapes i redactant informes, no em quedaven ganes (ni temps) de preparar i penjar entrades al blog. O sigui que tinc força feina pendent... i espero posar-me al dia aviat!. 

La recepta que us poso és un d’aquells plats que forma part del receptari tradicional de la meva família. A casa el coneixem com a “llomillo amb ametlles”, i és un clàssic: el feia la meva àvia, després la meva mare, i ara els meus germans i jo... 

És un plat senzill de fer però amb un resultat espectacular, tant pel que fa a la vista com pel que fa al gust. M’ha semblat que era una bona manera de reprendre el blog i de desitjar-vos molt bon any a tothom!

   


 


Ingredients:     Llomillo (en un tros)
                         Pernil salat (si és ibèric, quedarà més bo)
                         2 ous
                         1 l de llet sencera
                         1 brick petit de crema de llet (18% MG)
                         50-80 g d'ametlles torrades
                         sal i pebre negre
  


Aquest plat és millor fer-lo d’un dia per l’altre, perquè així ens assegurem de què el llomillo està ben fred a l’hora de tallar-lo...




Elaboració: 

Comprem el llomillo en un tros i demanem que ens l’obrin de dalt a baix, perquè quedi com si fos un llibre.




Fem els ous durs. Quan estiguin freds, els pelem i els tallem a rodanxes.

Salem i emprebrem el llomillo per fora. L’obrim i també el salem i empebrem per dins.






Cargolem els talls de pernil i els posem fent dues tires de dalt a baix, una a cada costat. Entre les dues tires de pernil, repartim l’ou dur.






Tanquem el llomillo i el lliguem amb un cordill.






A una cassola grossa, posem una mica d’oli d’oliva (no gaire). Quan estigui calent, hi posem el llomillo i el marquem pels dos costats. 

 




Afegim la llet i la crema de llet,  ho barregem bé i ho posem a coure a foc lent. 

 



Ha de coure al voltant d’1 hora. Anirem tombant el llomillo cada quart d’hora (aproximadament), perquè es cogui bé per totes bandes. 

Mentrestant, pelem les ametlles i les piquem al morter. Ho fem així i no amb la picadora perquè no volem que ens quedin com una pasta. 

Quan faci una mitja hora que tenim el llomillo al foc, afegim les ametlles i una mica de sal i pebre i  ho barregem bé.






Un cop el llomillo estigui cuit, apaguem el foc i el deixem refredar a la mateixa cassola.

Si ens volem assegurar que està cuit, el punxem amb un escuradents: si surt un  líquid blanquinós, ja està cuit. Si el líquid és vermellós, encara és cru.

Quan el llomillo estigui fred (és millor fer-lo d’un dia per l’altre), el treiem de la cassola i retirem el cordill. 




El tallem a rodanxes ben primes amb un ganivet ben esmolat (jo faig servir el ganivet del pernil). Hem de tallar-lo amb cura, per evitar que se’ns obrin els talls pel costat.







Posem altre cop la cassola al foc per escalfar la salsa. La tastem per si cal rectificar-la de sal. 

Afegim els talls de llomillo i ho escalfem tot junt uns minuts, sacsejant la cassola amb suavitat perquè no se’ns obr¡n.

Si ho preferim, podem escalfar els talls de llomillo uns minuts al microones i servir la salsa a part.






Tant si ho fem d’una manera com de l’altra, està boníssim!



8 comentaris:

  1. Un retorn amb una recepta deliciosa. Molt bon any 2015. Una abraçada.

    ResponElimina
  2. Que bo! Se'm fa la boca aigua! Aprofito per desitjar-te un molt feliç any 2015! Molts petons!

    ResponElimina
  3. Bona tornada Marta! Aprofito per desitjarte molt bon any!
    Una abraçada

    ResponElimina