dilluns, 29 d’octubre del 2012

Panellets


S’apropa la castanyada i com cada any toca fer panellets!.

És una mica entretingut, però el resultat val la pena. Es tracta de fer el massapà i a partir d’aquí, les formes i sabors que vulguem. Només depèn dels nostres gustos i la nostra imaginació.

Hi ha diverses fórmules per fer el massapà: amb ous o sense, amb més o menys patata, fent un almívar amb el sucre...El que no ha de faltar mai és l’ametlla i el sucre. 

Jo aquí us poso la que hem fet sempre a casa, però cadascú que triï la que més li agradi.





 
Ingredients:              

    Per al massapà:   1 kg d’ametlla trinxada
                              1 kg de sucre
                              3 ous
                              2 patates mitjanes

    Per als panellets:  pinyons
                              avellanes torrades
                              sucre avainillat
                              pell de llimona
                              cacau en pols (o xocolata ratllada)
                              nescafè
                              sucre llustre
                              ous (els rovells)


Les clares que ens quedin les podem guardar a la nevera uns dies o bé congelar-les, per fer-les servir més endavant per fer uns ametllats o uns sablés viennois, per exemple...


 
Preparació:

Bulliu les patates amb pell. Deixeu-les refredar una mica. Peleu-les i aixafeu-les bé amb una forquilla i deixeu-les refredar del tot. Afegiu-hi els ous i barregeu-ho tot bé.

A una enciamera grossa poseu l’ametlla i el sucre i barregeu-ho. (Si piqueu abans el sucre amb la picadora es barreja més fàcilment). Afegiu-hi el puré de patata i ous i aneu-ho barrejant tot fins que quedi una mescla homogènia i ja tindreu el massapà fet!.
(Si teniu amassadora, feu-la servir: feu la mescla amb el ganxo d'amassar i en un moment tindreu el massapà a punt!).

No cal fer el mateix dia el massapà i els panellets. Jo solc fer el massapà un dia i els panellets l’endemà. Aleshores tapo l’enciamera amb un drap de cuina mullat perquè el massapà no s’assequi.

Per fer els panellets, jo agafo una part de la massa i en faig un cilindre llarg i el tallo a trossets més o menys iguals. Després els hi dóno la forma que vull. Va molt bé treballar amb guants de làtex: a part de ser més higiènic no s’enganxa la pasta a les mans.

Aquí us explico els tipus que acostumo a fer:

De pinyons: Són els que ens agraden més i per això en procuro fer molts. També són els més entretinguts (almenys per a mí) perquè de vegades costa que s’enganxin bé els pinyons.

Un cop fet el cilindre, tallem trossets de pasta (més o menys grossos segons la mida que vulguem que tinguin els panellets. Jo procuro fer-los no gaire grossos), els donem forma rodona amb les mans i els passem per un bol on haurem barrejat un rovell d'ou  amb els pinyons. És important que aquesta barreja sigui com una pasta, que no quedi ou líquid. Després apretem els pinyons perquè quedin ben agafats a la pasta.

(A títol orientatiu, us diré que jo he necessitat 3 rovells d'ou per a 200 g de pinyons). 



D’avellanes: Fem igual que per als de pinyons però passant-los per una barreja d’ou i avellanes torrades que haurem picat amb la picadora. (Hem de vigilar de no picar-les massa, perquè no ens quedi pasta d'avellana!). Els hi podem donar forma de mitja lluna, per exemple.

De vainilla: Agafem una part de massa, hi afegim sucre avainillat i ho barregem bé (es pot fer amb les mans). Agafem porcions de massa i hi donem forma de bolet. Els pintem amb ou batut.

De llimona: Agafem una part de massa, hi afegim pell de llimona ratllada i ho barregem bé. Fem boletes i les passem per sucre llustre.

De xocolata: Agafem una part de massa, hi afegim cacau en pols o xocolata ratllada i ho barregem bé. Fem boletes, les aixafem i les passem per sucre llustre. 
També els hi podem donar forma de castanya, i enganxar una mica de massapà sense xocolata a la part del davant. Quan els treiem del forn, els empolsinem amb una mica de cacau pur en pols.




De cafè: Igual que els de xocolata, però afegint nescafè en lloc de cacau.

Els Posem a una plàtera folrada amb paper vegetal i els posem al forn fort (a uns 220ºC) uns 8 o 10 minuts (el temps depèn de cada forn), fins que veiem que s’ha fet una crosta i han agafat una mica de color.

Els deixem refredar, i ja es poden menjar. Són més bons l’endemà, quan s’han assecat una mica de fora. 

I sobretot, que no falti el moscatell!









3 comentaris:

  1. Unes receptes molt interessants. Te les agafe prestades. Salutacions

    ResponElimina
    Respostes
    1. Agafa les que vulguis, Francesc!. Ja em diràs si t'han agradat.
      Jo també agafo les que més m'agraden dels altres blocaires, de vegades per la recepta en sí i d'altres perquè em dóna alguna idea per millorar-ne una de meva. Crec que tots els que ens agrada la cuina gaudim de poder compartir les nostres receptes!.
      Una abraçada,

      Elimina