diumenge, 10 de març del 2019

Pa d'espiga


Aquest pa li vaig veure fer a la Lorraine Pascale a un dels seus programes del Canal Cocina. És fàcil de fer (sobretot si tens amassadora...) i queda molt bo. 

Jo el faig algun cap de setmana, i el mengem per sopar amb pernil o embotit.

No és la primera de les seves receptes que faig (o tinc pendent de fer). M’agraden molt els seus programes, perquè acostuma a fer receptes no gaire complicades i que tenen molt bona pinta. A més, explica molt bé tots els passos a fer...   

La Lorraine fa la massa, dóna forma al pa, el deixa llevar i el cou. Jo faig doble fermentació, perquè trobo que el pa queda més esponjós... 








Ingredients:     300 gr de farina de força
                         1 cullarada i mitja d’oli d’oliva
                         180 ml d’aigua tèbia
                         14 gr de llevat fresc (o un sobre de llevat sec)
                         1 culleradeta de sal
                         sal gruixuda 




Elaboració: 

Jo l’amasso amb la Kitchen Aid, però també ho podem fer a mà.

Posem la farina al bol de la màquina. 

Dissolvem el llevat amb l’aigua i l’aboquem al bol. Afegim l’oli. Ho remenem amb una espàtula de fusta o una llengua perquè es barregin una mica els ingredients i comencem a amassar a velocitat 1. 

Quan porti un parell de minuts, afegim la sal (així ens assegurem que no entra en contacte amb el llevat). 

Amassem a velocitat 2 durant 15’. 

Empolsinem el marbre amb una mica de farina i hi aboquem la massa. Ho amassem una mica a mà i fem una bola. 

Untem un bol gran amb oli i hi posem la bola de massa. 

Ho tapem amb un drap i ho deixem llevar fins que dobli el volum (entre 1 hora i 1 hora i mitja, segons la temperatura ambient).

Quan la massa hagi pujat, la tornem a abocar a sobre el marbre empolsinat de farina. 

L’amassem una mica per treure l’aire, fem una bola i li donem forma de barra. 

Podem posar les dues mans sobre la bola i la fem rodar endavant i endarrera, alhora que separem les mans cap als costats. Així anirem formant la barra a poc a poc. 

Posem la barra a una safata d’anar al forn folrada amb paper vegetal. 







La pintem amb una mica d’oli i la tapem amb film i un drap per sobre. 

La deixem llevar fins que dobli el volum (entre ¾ d’hora i 1 hora, segons la temperatura ambient).




Quan hagi doblat el volum, donem forma d’espiga a la barra: amb unes tisores, fem un tall a uns 10 cm de la punta de la barra, de través, en un angle de 45º sense arribar a baix de tot, i girem el tros que hem tallat cap enfora, cap un costat. 










Fem el mateix a uns 10 cm de distància, i girem el tros cap a l’altre costat. 

Anem fent talls i girant als dos costats alternativament.











Encenem el forn a 200ºC.

Empolsinem amb sal gruixuda i ho posem al forn. 

Amb una ampolla d’aigua amb espray ruixem les parets del forn perquè es faci vapor. Així la crosta quedarà cruixent. 

Ho deixem coure de 30 a 35’, fins que veiem que està daurat. 




Per saber si està ben cuit, piquem amb els nusos dels dits a la part de sota. Si sòna a buit, és que el pa està cuit. Si no, el deixem una estona més. 

Cal tenir en compte que no passa res si deixem el pa al forn més estona, no es passa. Només hem de tenir la precaució d’evitar que se’ns torri massa o se’ns cremi.

(També podem fer vapor al forn abocant un got d’aigua o uns glaçons dins d’una safata calenta posada a la part baixa del forn). 















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada