L’altre
dia la Sandra, la meva peixatera, tenia besucs.
Em vaig recordar del que havíem
menjat a Getaria fa un parell d’estius, quan vam anar a Euskadi de vacances... En
aquella zona (Getaria, Orio,...) els restaurants tenen les barbacoes a fora al
carrer, i hi fan el peix a la brasa.
Un cop cuit l’obren, treuen les espines i hi
tiren per sobre un sofregit d’oli, alls a làmines, julivert i una mica de
vinagre. Molt senzill però boníssim!.
O sigui que me’n vaig endur un!. Com que
jo no el podia fer a la brasa el vaig coure al forn, però amb patates i ceba. I després
hi vaig tirar el sofregit d’alls.
No va ser el mateix que menjar-lo a una
terrassa al costat del mar, però no va quedar gens malament!.
I el vam
acompanyar d’una ampolla de cava...
Ingredients: 1 besuc
patates
cebes de figueres
alls
1 fulla de llorer
julivert
vinagre
oli
sal
i pebre negre
Elaboració:
Encenem el forn a 190ºC.
Netegem el besuc i l'assequem amb paper de cuina.
Pelem les patates i les tallem a rodanxes una mica més gruixudes que quan fem truita.
Pelem les patates i les tallem a rodanxes una mica més gruixudes que quan fem truita.
Tallem les cebes en juliana.
Donem un
cop sec amb la fulla del ganivet “cebollero” a un parell d’alls per
aixafar-los.
Posem una paella amb força oli al foc. Quan l’oli estigui calent,
hi tirem els alls aixafats i la fulla de llorer.
Hi posem les patates i les
coem fins que veiem que comencen a estar una mica toves (no cal que quedin
cuites del tot, ja s’acabaran de coure amb el peix).
Treiem les patates de la
paella amb una escumadora perquè s’escorri l’oli i les passem a una plàtera
d’anar al forn, repartint-les de manera que cobreixin tota la superfície.
Treiem
també els alls i el llorer, perquè no se’ns cremin, i els afegim a les patates.
Fregim
també la ceba i l’escampem per sobre de les patates.
L’oli de fregir les
patates el podem aprofitar, o sigui que el colem i el guardem per fer-lo servir
en un altre moment.
Ho posem al forn a 190ºC durant uns 20’.
Apaguem el forn.
Amb l’ajut d’un ganivet obrim
el besuc com si fos un llibre i retirem l’espina central i la resta d’espines.
Tornem
a posar la safata dins del forn (apagat!) perquè se’ns mantingui calent.
Aleshores, pelem els alls i els tallem a làmines gruixudes.
Posem oli a una
paella petita i hi fregim els alls. Quan comencin a posar-se rossos,
afegim el julivert trinxat i hi tirem un raig de vinagre (al tanto que
esquitxa!).
Ho deixem coure uns segons, sacsejant la paella.
I a taula!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada