dilluns, 20 de juliol del 2020

Besuc a l'estil Orio

L’altre dia la Sandra, la meva peixatera, tenia besucs

Em vaig recordar del que havíem menjat a Getaria fa un parell d’estius, quan vam anar a Euskadi de vacances... En aquella zona (Getaria, Orio,...) els restaurants tenen les barbacoes a fora al carrer, i hi fan el peix a la brasa. 





Un cop cuit l’obren, treuen les espines i hi tiren per sobre un sofregit d’oli, alls a làmines, julivert i una mica de vinagre. Molt senzill però boníssim!. 

O sigui que me’n vaig endur un!. Com que jo no el podia fer a la brasa el vaig coure al forn, però amb patates i ceba. I després hi vaig tirar el sofregit d’alls. 

No va ser el mateix que menjar-lo a una terrassa al costat del mar, però no va quedar gens malament!. 

I el vam acompanyar d’una ampolla de cava...







Ingredients:    1 besuc
                         patates
                         cebes de figueres
                         alls
                         1 fulla de llorer
                         julivert
                         vinagre
                         oli
                         sal i pebre negre 


Elaboració: 

Encenem el forn a 190ºC.

Netegem el besuc i l'assequem amb paper de cuina.





Pelem les patates i les tallem a rodanxes una mica més gruixudes que quan fem truita.

Tallem les cebes en juliana.

Donem un cop sec amb la fulla del ganivet “cebollero” a un parell d’alls per aixafar-los.

Posem una paella amb força oli al foc. Quan l’oli estigui calent, hi tirem els alls aixafats i la fulla de llorer. 

Hi posem les patates i les coem fins que veiem que comencen a estar una mica toves (no cal que quedin cuites del tot, ja s’acabaran de coure amb el peix).

Treiem les patates de la paella amb una escumadora perquè s’escorri l’oli i les passem a una plàtera d’anar al forn, repartint-les de manera que cobreixin tota la superfície.

Treiem també els alls i el llorer, perquè no se’ns cremin, i els afegim a les patates.

Fregim també la ceba i l’escampem per sobre de les patates. 

L’oli de fregir les patates el podem aprofitar, o sigui que el colem i el guardem per fer-lo servir en un altre moment.

Posem sal i pebre. 

 

Salem i empebrem el besuc i el posem a sobre les patates i la ceba.  



Ho posem al forn a 190ºC durant uns 20’. 

Quan el peix sigui cuit, treiem la safata del forn i la deixem refredar uns minuts.





Apaguem el forn. 

Amb l’ajut d’un ganivet obrim el besuc com si fos un llibre i retirem l’espina central i la resta d’espines. 


 


Tornem a posar la safata dins del forn (apagat!) perquè se’ns mantingui calent. 

Aleshores, pelem els alls i els tallem a làmines gruixudes. 

Posem oli a una paella petita i hi fregim els alls. Quan comencin a posar-se rossos, afegim el julivert trinxat i hi tirem un raig de vinagre (al tanto que esquitxa!).  

Ho deixem coure uns segons, sacsejant la paella.

Treiem la safata del forn i aboquem el sofregit per sobre del peix.





I a taula!











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada