dissabte, 20 de juny del 2020

"Galette" de préssecs

Ja estem en plena temporada de préssecs, i com cada any, el meu sogre ens en ha donat  dels del seu hort. Estan molt bons, perquè han madurat a l’arbre, però te’ls has de menjar de pressa perquè no es facin malbé. 

O sigui que d’entrada vaig fer uns quants pots de melmelada amb els més madurs, i també he aprofitat per provar algunes  postres noves... 

Una de les coses que he fet ha estat una galette. És una recepta francesa, i consisteix en una base rodona de pasta brisa, al centre de la qual es posa la fruita i després es plega pels costats, tapant-la en part, i es cou al forn.  

No és difícil de preparar, i la veritat és que ha quedat molt bona. Jo l’he fet amb préssec, però es pot fer amb qualsevol fruita. 

Us poso la recepta per si la voleu provar...









Ingredients: 

Per a la base:    150 g de farina
                        75 g de mantega
                        50 g de sucre
                        1 ou petit

Per al farcit:      préssecs
                       1 cullerada de sucre
                       ½ cullerada de sucre avainillat (o essència de vainilla)

sucre de llustre 



Elaboració: 

Primer fem la base:

A un bol posem la farina, la mantega ben freda a trossets, el sucre i l’ou.  






Ho barregem tot amb els dits, com si ho esmicolessim, de manera que poc a poc tota la farina quedi humida i s’ajunti ella sola amb facilitat, sense forçar-la. 

Un cop unida i gairebé sense treballar-la, funyim la massa unes 3 o 4 vegades amb la palma de la mà i fem una bola. 






L’emboliquem amb film i la deiem a la nevera una mitja hora.

Mentrestant preparem els préssecs: 

Pelem els préssecs i els tallem a trossos no massa petits. Els posem a un bol i hi afegim 1 cullerada de sucre i el sucre avainillat. 

Ho remenem bé i ho deixem reposar.






Encenem el forn a 180ªC.

Folrem una safata d’anar al forn amb paper.

Treiem la massa de la nevera i l’estenem amb el corró (posant una mica de farina a sota i el film amb què l’hem embolicat a sobre, perquè no se’ns enganxi), fins que ens quedi una làmina força fina amb forma circular. 

Posem la làmina a la safata del forn. 






Repartim els trossos de préssec per tota la base, sense arribar a la vora. 





Dobleguem les vores de massa cap al centre, de manera que cobreixi en part els préssecs. 






Ho empolsinem amb sucre de llustre 





i ho posem al forn fins que veiem que la massa està daurada (aproximadament uns 30’, segons el forn).

Quan estigui cuita, la treiem del forn i la deixem refredar a sobre una reixeta. 

Quan l’anem a servir, la passem amb molta cura (és molt fràgil!) a una safata. 





Es pot menjar tèbia o freda, de les dues maneres està boníssima.










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada