dilluns, 6 d’abril del 2015

Bacallà de quaresma


Aquesta és una d’aquelles receptes que no poden faltar mai durant la quaresma o la Setmana Santa a casa meva, i crec que en moltes cases catalanes! (no sé si a d’altres llocs també és costum..). La meva mare la solia fer el dia de Divendres Sant, però jo no tinc un dia fix per fer-la.

És un plat que admet moltes variacions, i de fet crec que cadascú té la seva pròpia recepta, i totes són igual de bones... Jo la faig tal com l’hem fet sempre a casa, amb bacallà, ou dur, carxofes i pèsols. 

Aquí us poso la recepta per si la voleu provar...







Ingredients:        Bacallà dessalat (morro o llom)
                            Carxofes
                            Ous
                            Pèsols (poden ser congelats)
                            Cebes de figueres
                            Alls
                            Tomàquets madurs
                            Llorer
                            Farina
                            Oli d’oliva, sal i pebre negre



Elaboració:
 
Posem el bacallà a dessalar 3 dies abans (com a mínim): Posem els talls en un recipient amb força aigua i el deixem a la nevera. Canviem l’aigua tres vegades (1 cop cada dia). 
(També podem comprar el bacallà dessalat).

Escorrem el bacallà i l’assequem bé amb paper de cuina i amb un drap (com més sec ens quedi menys ens esquitxarà quan el fregim!). L’enfarinem i el deixem una estona a la nevera (això també ajuda a què no esquitxi tant!).






Posem una paella amb força oli al foc. Quan estigui calent, tornem a enfarinar els talls de bacallà i els anem fregint fins que ens quedin daurats pels quatre costats. 






(jo poso un escuradents dins la paella perquè diuen que així l'oli no es crema tant: no sé si és cert o no, però no costa res fer-ho...)

Els reservem en un plat amb paper de cuina perquè s’escorri bé l’excés d’oli. No cal que estiguin cuits del tot, perquè ja s’acabaran de coure amb la salsa.

Pelem les carxofes i les tallem en vuit trossos. Les salem, les enfarinem i les fregim.


 



Fem els ous durs. Quan s’hagin refredat, els pelem i els tallem per la meitat.


 



Tallem la ceba ben petita i els alls a làmines. Ho posem tot junt a una paella amb oli i ho sofregim a foc lent.






 
Ratllem els tomàquets (també podem fer servir tomàquet ratllat de pot).

Quan la ceba estigui cuita, aboquem el tomàquet a la paella. Ho remenem bé i ho deixem coure. 

  





Quan el tomàquet estigui cuit, tirem una cullerada de farina i ho remenem bé. Afegim aigua, posem sal, pebre negre i una fulla de llorer i ho barregem tot. Ho deixem coure una mica tot junt.




Aboquem la salsa a una cassola grossa. Hi posem els talls de bacallà, la carxofa, els ous i un grapat de pèsols. Ho posem a foc suau perquè faci xup xup una bona estona, sacsejant de tant en tant perquè es barregi tot bé ... (també ho podem fer d’un dia per l’altre),

 



 ... i a taula!.


 
 





3 comentaris:

  1. Mola bona recepta I mola bona explicación. M'ha sortit bonissim!!
    Gracies

    ResponElimina
  2. Gracias por la receta te dejo esta web donde encontré recetas muy parecidas que son fcil y rapidas https://recetasfacilesyrapidas.com/

    ResponElimina