dimecres, 21 de juliol de 2021

Empanada gallega de carn

 Aquesta recepta me la va passar la meva amiga Julia, que és filla de gallegs i que fa unes empanades impressionants. Aquesta de carn, amb rellomillo i xoriço, li queda especialment bona. 

Jo he seguit les seves indicacions i crec que m’ha quedat força bé, tot i que no sé si a la seva alçada… 

Us animo a què proveu de fer-la, no us en penedireu!

 


 

 

Ingredients: 

Per a la massa:   500 g de farina
                          1 got d’aigua tèbia
                          1 rovell d’ou
                          25 g de llevat de forner
                          2 culleradetes de sal
                          Un raig d’oli
 
Un truc perquè la massa quedi més gustosa, és posar l’oli de sofregir el xoriço i el pebrot…
 
Si no teniu temps o ganes de fer la massa, podeu comprar la que venen feta.
 
Per al farcit:        1 tros de xoriço (jo he posat xoriço picant de León)
                          1 pebrot verd
                          1 ceba de figueres grossa
                          2 tomàquets madurs
                          1 rellomillo de porc (o puntes de rellomillo) 
1 ou per pintar 

 

Elaboració: 

Si volem posar l’oli del sofregit a la massa, cal que el fem el primer…

Tallem el xoriço a trossets.

Tallem el pebrot i la ceba a trossos no massa petits.

Posem el xoriço a una paella amb oli i el fregim una mica. 

 


El treiem, ben escorregut, i el reservem.

Posem el pebrot i la ceba a la paella i ho sofregim a foc lent en el mateix oli, fins que la ceba estigui transparent. 

 



Ho treiem i ho reservem.

Aboquem l’oli a un bol i el deixem refredar.

Ara ja podem fer la massa:

A un bol posem la farina, l’aigua, el rovell d’ou, el llevat esmicolat i l’oli. 

Ho barregem bé amb una espàtula. 

Afegim la sal. (la sal no la posem d’entrada per evitar que entri en contacte amb el llevat i ens l’espatlli). 

Ho amassem fins tenir una massa uniforme i flexible. 

Si a mig amassar veiem que la massa és molt consistent, hi afegim una mica d’aigua. 

Jo ho vaig fer amb la KA, de 10 a 15’. Si ho fem a mà, segurament necessitarem més estona.

Fem una bola amb la massa i la posem a un bol untat amb oli. El tapem i el deixem a un lloc sense corrents d’aire perquè llevi. 

Ha de doblar el volum. 

Si és hivern, procurem que estigui a un lloc amb escalfor (per exemple, a  la vora d’un radiador).

Mentrestant, podem acabar de fer el farciment.

Tallem el rellomillo a trossets.

 


Ratllem els tomàquets.

Posem una mica d’oli a la paella i hi tornem a posar el pebrot i la ceba. Hi afegim el rellomillo, ho barregem bé i ho deixem coure. 

Quan la carn hagi agafat color, hi posem el tomàquet ratllat. Ho deixem coure, remenant de tant en tant. 

Finalment, afegim el xoriço i ho barregem tot. Ho reservem.

 


Quan la massa hagi llevat, 

 


l’aboquem a sobre el marbre empolsinat amb una mica de farina. La dividim en dues parts, una una mica més gran que l’altra.

Encenem el forn a 200ºC.

Folrem la safata del forn amb paper vegetal.

Estirem la porció petita de massa amb el corró, donat-li forma de rectangle, fins deixar-la de la mida de la safata del forn. La posem a la safata.

 


Agafem l’altra tros de massa i l’estirem amb el corró, igual que hem fet abans, però deixant-la una mica més gran perquè ha de fer de tapa. 

 

 

Si ens sobra massa, la guardem i la farem servir per decorar.

Repartim el farciment per la base de l’empanada (si ens sembla que hi ha massa farciment, podem guardar el que ens sobri per fer unes crestes un altre dia)

 

 

i la tapem amb l’altra part de la massa. 

 

 

Apretem bé tota la vora i la cargolem una mica amb els dits. Així farem un dibuix que a més de fer bonic ens servirà per assegurar-nos que queda ben tancada pels costats. 

 

 

Si ens ha sobrat massa, en fem unes tires i les posem a sobre fent un dibuix. 

Batem l’ou i pintem la superfície de l’empanada amb un pinzell. Punxem a un parell de llocs amb un ganivet de punta, perquè pugui sortir el vapor.

 

 

Posem l’empanada al forn i la deixem coure uns 45’. Ha de quedar daurada per sobre i cuita per sota (el temps dependrà del forn. Pot ser que necessitem una mica més de ¾ d’hora). 

Si veiem que es torra de sobre i encara no està cuita, la podem tapar amb un tros de paper d’alumini.

Un cop cuita, la treiem del forn i la deixem refredar una mica

 


la posem a una safata


 

i ja ens la podem menjar!. 

 

 

És bona tan calenta com freda.

 

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada