dissabte, 9 de març del 2024

Salsa romesco

El romesco és una salsa molt nostra. 

La forma més habitual de menjar-la és amb els calçots (escalivats, arrebossats...) i amb el xató, però també la podem fer servir per acompanyar altres plats, com verdures escalivades i amanides diverses.

Però sigui amb el que sigui que la mengem, està boníssima!. 

Com en tantes coses, cadascú té la seva recepta, amb les seves petites variacions. Aquí us poso la meva per si la voleu provar!

 


Ingredients:    5 tomàquets madurs
                        5 alls
                        1 nyora (o dues, si són petites)
                        100 g d'ametlles torrades
                        30 g d'avellanes torrades
                        Pebre vermell picant (jo faig servir "Pimentón de la Vera")
                        Oli d’oliva
                        Sal
                        Vinagre

Les quantitats dels diferents ingredients dependran de quanta salsa vulguem fer. En principi, hauríem de comptar un mínim d'1 tomàquet per persona. Pel que fa a les ametlles i les avellanes, jo poso menys avellanes que ametlles (aproximadament 1/3 part). 
 
Si en fem molta quantitat, ens faran falta 2 nyores.
 

Elaboració:

Escalfem el forn a 180ºC. 
 
Posem els tomàquets a una safata i 4 alls a una altra. 
 
 

 
 
 

 
 
Ho posem al forn fins que estiguin cuits (els alls necessitaran menys temps). Ho deixem refredar.
 
 
 
 
 

 


Posem un pot amb aigua al foc. Quan estigui calenta, apaguem el foc i hi posem la nyora perquè es rehidrati. (fem un tall a la nyora abans de posar-la dins l'aigua)

Pelem els tomàquets i els alls, els tallem a trossos i els posem al got de la batedora. Hi posem també el suc que hagin deixat anar els tomàquets durant la cocció. Hi afegim  un all cru fet a trossets.

Afegim les ametlles i les avellanes pelades.

Treiem la nyora de l'aigua i la posem a un plat. L'obrim  i amb un ganivet rasquem la pell per separar-ne la carn. La posem també al got de la batedora.

Afegim un bon raig d’oli, sal, unes gotes de vinagre i una mica de pebre vermell.

Ho trinxem tot amb la batedora fins obtenir la textura que ens agradi. Si queda molt espessa, hi afegim més oli. És millor no posar-ne molt de cop i anar-lo afegint a poc a poc. 
 
La tastem i hi afegim més sal, vinagre o ametlles i avellanes, si cal. Anem tastant i rectificant fins trobar la consistència i el gust que ens agradi.

 

 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada