dilluns, 10 d’octubre del 2022

Pastís de poma

L’altre dia el meu cunyat ens va donar pomes del seu hort, recièn collides, i vaig pensar de fer aquest pastís, que ens agrada molt i feia molt temps que no en menjàvem. 

El podem menjar per postres, però també és molt bo per esmorzar o per berenar. 

Queda com una mena de pa de pessic amb poma per dins i poma per sobre, i no és gens pesant.

Segur que us agrada!

 


 

Ingredients:        3 ous
                             225 g de farina
                             180 g de sucre
                             80 g de mantega
                             85 g d’oli d'oliva
                             3 cullerades de llet
                             4 pomes grosses (tipus golden)
                             1 sobre de llevat en pols
                             1 llimona (la pell)
                             Un pessic de sal

(A la recepta original posava 180 g de mantega. Jo substitueixo part de la mantega per oli, perquè sigui més lleuger)

 

Preparació:

Posem la mantega en una tassa i la fonem al microones. La deixem refredar.

Folrem un motlle amb paper de forn.

Encenem el forn a 180ºC.

Batem els ous amb el sucre amb la batedora de varetes (jo, amb la KA).

Afegim la llet i batem una mica més. Després anem posant la farina, tamissada, a poc a poc, mentre seguim remenant. 

Afegim el llevat, la pell de la llimona ratllada, i la sal, i al final la mantega fosa i l’oli. Ho barregem bé.

Tallem dues pomes a trossets petits i les barregem amb la massa.

Aboquem la barreja al motlle.

 


Tallem tallen les altres dues pomes a grills prims i les repartim per sobre la massa.

 


 

Ho posem al forn i ho coem durant uns 45’. Punxem amb un escuradents per veure si ja està cuit. Si no ho està, el deixem una estona més.

Si quan porta una estona al forn veiem que se’ns torra la part de sobre, el tapem amb un tros de paper d’alumini per evitar que se’ns cremi.

Un cop cuit, el treiem del forn i el deixem refredar.

 


Quan estigui fred, el desemmotllem i el posem a una safata. 

 


El podem empolsinar amb sucre llustre.

 


I ja el podem tastar!

 

 


 

 

 

dissabte, 9 d’abril del 2022

Gotets de mousse de formatge amb llimona

A casa ens agraden molt els pastissos de formatge tipus mousse, i n’he fet de molts gustos: de maduixa, de taronja, de préssec d’Ordal… Per això quan vaig tastar la melmelada de llimona que havia fet, de seguida vaig pensar que també hi havia d’anar molt bé. I l’altre dia ho vaig voler provar…

Se’m va acudir que en lloc de fer un pastís, com sempre, podria preparar la recepta en format individual, en vasets. I la veritat és que va quedar molt bé!.

 

 


 

 Ingredients:       

    - Per a la base:     100 g de galetes maria   
                                50 g de mantega (aproximadament) 
         
   - Per al pastís:      150 g de formatge crema (tipus filadelfia)   
                               4 g de gelatina (3 fulls) 
                              200 ml de nata líquida (35% M.G.) 
                              150 g de sucre      

   - Per a la cobertura: 1 pot de melmelada de llimona  

 

Preparació:

Treiem la mantega de la nevera una estona abans perquè s’estovi.

Per fer la base del pastís, trenquem les galetes a trossets i les posem a la picadora juntament amb la mantega. Les trinxem fins que quedin com una pasta (si cal, hi afegim més mantega). 

També podem trinxar les galetes amb la picadora o amb el morter i afegir-hi la mantega fosa i remenar-ho bé.

Repartim aquesta pasta pel fons dels gots apretant-la una mica (va bé ajudar-se d’una cullereta) fins a formar una base que ocupi tot el fons. 

 


Posem la gelatina una estona en remull en un cassó amb una mica d’aigua freda perquè s’estovi. 

Un cop estovada, sacsegem el cassó perquè es dissolgui bé. Si veiem que li costa, ho escalfem una mica amb el foc molt fluix. 

Posem el formatge en una enciamera o un bol gros i hi afegim la gelatina. Ho barregem bé i ho deixem reposar a la nevera perquè vagi agafant cos.

Mentrestant muntem la nata amb el sucre. 

Quan la tinguem al punt, l’afegim al formatge i ho barregem bé. 

Després ho repartim entre els gots i ho posem a la nevera.

 


Cal deixar-ho com a mínim 4 o 5 hores a la nevera perquè quedi ben consistent, per això és millor fer-lo d’un dia per l’altre.

Un cop estigui ben près, ja podem posar la cobertura: 

 


Posem un parell de cullerades de melmelada a cada got i els tornem a posar a la nevera fins al moment de menjar. 

Ho servim ben fred. 

 


 

Queda molt bé congelat. 

O sigui que podem fer-los amb antelació i congelar-los, o bé fer-ne més quantitat i congelar-ne algun per quan ens vingui de gust... 

Només ens caldrà treure’ls del congelador unes hores abans i deixar-los a la nevera perquè es descongelin a poc a poc.

 

 

 

dissabte, 26 de febrer del 2022

Pa de motlle

Feia temps que volia provar de fer pa de motlle. 

Després de mirar moltes receptes, em vaig decidir per provar la del llibre “PAN CASERO”, de l’Iban Yarza. 

Ja l’he fet un parell de vegades, i la veritat és que surt molt bé. L’Iban explica molt bé com treballar la massa per donar-li la forma adequada.

El resultat és un pa molt bo que s’aguanta tendre uns quants dies. I si se’ns asseca una mica, el podem torrar i també està boníssim!.

 


 

 

Ingredients:   500 g de farina de força
                       150 g d’aigua
                       150g de llet
                       50 g mantega
                       25 g sucre
                       10 g sal
                       10 g  dellevat fresc

 Amb aquestes quantitats surt un pa gran, cal un motlle de cake de 30 cm de llarg.

 

Elaboració:

Posem tots els ingredients al bol de l’amassadora (jo, la KA). Els barregem bé remenant amb una espàtula. 

Amassem amb la KA com a mínim 10’, fins que veiem que la massa està fina i si l’estirem no es trenca. (Si ho fem a mà, segurament necessitarem amassar més estona).

Aboquem la massa sobre el marbre i la treballem una mica a mà. 

La posem a un bol untat amb oli, la tapem amb un drap i la deixem llevar a un lloc temperat  fins que hagi augmentat el doble, com a mínim (jo la vaig deixar a la vora d’un radiador durant unes 3 hores, i em va quedar molt bé).

Untem un motlle de cake gran (30 cm) amb oli.

Posem la massa a sobre del marbre i la desgassem, aixafant-la amb les puntes dels dits.

L’anem estirant fent pressió amb els dits fins a formar un rectangle que tingui més o menys la mateixa amplada que el motlle. Aleshores pleguem els laterals dret i esquerra com si fossin les tapes d’un llibre i comencem a enrotllar la massa des de l’extrem superior. Hem de crear una espiral tensa. Per aconseguir-ho, després de cada volta que li donem a la massa, la segellem  amb els polses. Finalment tindrem un cilindre de massa amb els extrems segellats. 

 

 


 (aquesta foto està treta del llibre de l'Yban Yarza)

 

La posem al motlle, i amb els nusos dels dits fem una mica de pressió per uniformitzar-la.

 


 

Tapem el motlle amb un drap i deixem que fermenti un parell d’hores més en un lloc temperat, fins que hagi crescut més del doble. (jo vaig tornar a posar-la al costat del radiador).

 


 

Encenem el forn a 220ºC.

Quan veiem que ha crescut, pintem la part de sobre amb una mica de llet i ho posem a la part baixa del forn durant uns 35’. Si a meitat de la cocció veiem que es torra de sobre, la tapem amb un tros de paper d’alumini.

Un cop cuit, el treiem del forn i el deixem refredar una mica. El treiem del motlle i el deixem refredar del tot a sobre d’una reixeta.