dimarts, 27 de novembre del 2018

Tatin de llenegues i botifarra negra


Seguim amb receptes de bolets. Cal aprofitar que aquest any n’estem trobant molts: rovellons, camagrocs i llenegues negres... i algun fredolic

He fet pollastre rostit amb rovellons, fricandó amb rovellons i amb llenegues... i molta conserva!. 

Aprofitant una bona collita de llenegues negres, l’altre dia vaig voler provar una recepta que havia vist fa temps al blog cuina generosa i que m'havia guardat esperant l’ocasió per fer-la. La recepta original és amb pasta de full, però jo la vaig fer amb pasta brisa. 

Realment deliciosa!!!






Ingredients: 

Per a la pasta brisa:  150 g de farina
                                75g de margarina
                                3 cullerades d’aigua
                                Un pessic de sal 

(amb aquestes quantitats ens sortirà massa per folrar un motlle de 22 cm de diàmetre)


Per al farciment:        Llenegues negres (millor si n'hi ha algunes de grosses)
                                 ½ botifarra negra estreta (de la Xarcuteria Planas, és clar!)
                                 1 ceba de figueres
                                 Una branqueta de farigola
                                 Oli, sal i  pebre negre 



Preparació: 

Primer de tot fem la pasta brisa (podem fer servir la que venen feta al súper, però és fàcil i ràpida de fer i crec que el resultat val la pena). 

La tapem i la deixem reposar a la nevera.

Posem a escalfar el forn (dalt i baix) a 180 ºC.

Untem amb oli un motlle desmuntable i l’empolsinem amb sucre. 

Netegem bé les llenegues. 

A les més grosses els hi tallem els peus i reservem els barrets. 

Amb el ganivet tallem la resta de les llenegues i els peus que hem tret a trossets. Procurem que ens quedin alguns trossos de barret no massa petits per si els necessitem per complementar als barrets grans per fer la base.

Tallem la ceba ben petita.

Tallem la botifarra a trossets petits.



A una paella untada amb oli, marquem els barrets de les llenegues. Els salem.




Posem la ceba i la farigola a una paella amb oli a foc fluix i la sofregim. 

Quan estigui transparent, afegim les llenegues trinxades i ho sofregim bé. Posem sal i pebre. 






Afegim la botifarra negra i hi donem un parell de voltes.







Posem els barrets de les llenegues de cap per avall cobrint la base del motlle. Tapem els buits que quedin amb trossos de barret petits. 







Repartim la barreja de llenegues i botifarra negra per sobre (retirem primer la farigola), cobrint tota la superfície. 





Posem una mica de farina sobre el marbre ben net i extenem la pasta brisa amb l’ajut d’un corró, fins deixar-la com una làmina fina. 

La retallem per donar-li forma circular, de la mateix mida que el motlle. 




La posem al motlle, de manera que cobreixi tot el farcit, mirant de ficar-la bé pels laterals. 






Fem un tall en forma de creu a la part central perquè surti el vapor.








Posem la tarta al forn fins que veiem que la pasta brisa està daurada (de 25 a 30’, segons el forn). 

La treiem del forn i la deixem refredar una mica.





La desemmotllem, tombant-la sobre un plat perquè ens quedin els barrets de les llenegues a la part de sobre.










... i ja ens la podem menjar!






2 comentaris:

  1. Mare meva...ha de ser boníssima!!!!! Potser la faré amb fredolics que en tinc moltíssims!!!!

    Gràcies per la recepta.

    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina
    Respostes
    1. Va quedar molt bona.

      Tens raó amb això dels fredolics, segurament també quedarà molt bé. A veure si en trobo i ho provo...

      Una abraçada,
      Marta

      Elimina